- Vi har jo fått visse komplikasjoner.

Nærings- og handelsminister Trond Giske la an en mildt spøkefull tone da han skulle forklare hvordan det ligger an med frihandelsavtalen mellom Kina og Norge. Til humring fra salen hos GIEK og Eksportfinans' årlige konferanse, fortsatte Giske:

- Men vi jobber med saken.

- Har spilt ut kortene
Det er ikke tvil om at Giskes prestisjeavtale har tatt lenger tid å få i havn enn han hadde tenkt. Fredsprisutdelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo før jul ifjor har stukket kjepper i hjulene for denne, og flere andre norske avtaler i verdens tredje største økonomi.

Forhandlingen av avtalen hadde pågått i allerede to år da fredsprisbråket startet, og har vært blant fanesakene til Giske siden han ble næringsminister høsten 2009.

- Vi har spilt ut våre forhandlingskort i denne omgang. Meldingen vi har fått fra kineserne er at ting fortsatt er under vurdering, sier Giske til DN.no.

Statoil frykter politikk
Flere norske selskaper som skal spikre avtaler med kineserne, opplever et vanskelig forhandlingsklima. Sist ut er det statlige oljeselskapet Statoil, som sier at samtalene om å kjøpe kinesiske skifergass-eiendeler har stagnert etter at Xiaobo fikk fredsprisen.

- Avtalen må gjennom det politiske systemet i Kina, og vi kan håpe at dette er grunnen til at det trekker ut i tid, men vi frykter at dette ikke er årsaken, sier Peter Mellbye, konserndirektør for internasjonal utforskning og produksjon i Statoil, til Bloomberg.

- Holdningen til norske myndigheter er at Nobels fredspris blir delt ut av en uavhengig komité, og for norske myndigheter vil det være veldig vanskelig, om ikke umulig, å gripe inn i dette. Jeg håper vi ikke blir skvist mellom kinesiske myndigheters ønske om en ren unnskyldning - en unnskyldning som de norske myndighetene ikke kan gi, legger han til.

Les også: Statoil i Kina-skvis

Lytter og løser
Giske peker på at han alltid lytter til bedrifter i trøbbel i utlandet

- Vi lytter til bedrifter som opplever problemer og tar det opp fortløpende. Noen problemer lar seg løse, og det er ikke noe nytt at man i Kina opplever at byråkratiet kan skape forsinkelser og komplikasjoner, om det skyldes fredprisen eller ikke, har vi ikke noe grunnlag for å si.

- Men Statoil frykter jo at dette skyldes fredsprisen?

- Men det er jo en spekulasjon. Statoil har vel ikke fått beskjed om det.

Kan gå glipp av enormt marked
Giske lar seg fascinere av Kinas enorme vekst. Mange har pekt på at veksten i Kina kan være usunn, og at man står overfor en boble. Det avviser næringsministeren:

- Jeg tror at vi undervirderer Kina hvis vi tror det. Det kan bli politisk ustabilitet, og det kan bli stagnasjon som i Japan. Men vi har 800 millioner mennesker som ennå ikke har trådt inn i den industrielle økonomien. Med denne veksten kommer en formidabel økning i etterspørselen etter varer og tjenester, også våre varer og tjenester, sier Giske.

Kinas import var på 1.400 milliarder dollar i 2010.

- Da er det vel ekstra viktig å ha et godt forhold til Kina?

- Vi mener veldig sterkt at fredsprisen ikke bør ha noen innvirkning på det bilaterale forholdet. All negativ reaksjon som skyldes fredsprisen, mener vi er en reaksjon for mye. Fredsprisen deles ut av en uavhengig komité. Det finnes imdlertid tilfeller der vi har fått høre fra bedrifter at ting har blitt avlyst på grunn av fredsprisen. Slike reaksjoner er vi helt uenige i, avslutter Giske.

Les også: Norge - Kina 1-1

<b>- Det er mye prat med Giske</b>


<b>Leder DN: Kinas inntog</b>

<b>Kineserne kommer</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.