Meglerhuset ABG Sundal Collier er langt unna toppnivåene fra et par år tilbake, men det er fortsatt mer enn nok penger i kassen.
Les også: 262 millioner i bonuspotten
- Vi mener vi er overkapitalisert i forhold til våre nåværende forretningsmodell, og vi deler derfor ut mer utbytte enn vi har i resultat, sier han, og viser til utbyttet på 0,75 kroner aksjen for 2009.
Til sammenligning hadde selskapet i 2009 et resultat per aksje på 0,53 kroner.
- Vi har mer kapital enn vi trenger, og vi har god likviditet sier han.
Kurtasjekaken krymper
Men store pengemengder til tross; meglerhuset er preget av at markedsvolumene ikke har kommet skikkelig opp igjen siden finanskrisen, på tross av den sterke oppgangen i aksjemarkedene.
- Marginene er under press - og det er klart at kurtasjekaken da blir mindre. Vi kommer jo fra en historie som er langt bedre enn dette, sier Collier.
Det er også tøffere tider innenfor corporate finance-området. Meglerhuset har mange prosjekter som kan materialisere seg i løpet av året, men Collier medgir at det er stor usikkerhet knyttet til dette forretningsområdet.
- Det er vanskelig å si at alle blir gjennomført. Noen selskaper må hente penger, mens andre venter. Interessen for å tegne seg i emisjoner er økende, og det sitter mye kapital på sidenlinjen. Vi tror at vi kan greie å finne kapital til de prosessene vi gjør, sier han.
Håper på større del av potten
For å forsøke å kompensere for de fallende kurtasjeinntektene, kommer ABG snart til å lansere en egen løsning for elektronisk handel. Målet er ikke å åpne opp for mindre kunder, men å gi de store kundene og de institusjonelle kundene et bedre tilbud.
I tillegg fortsetter meglerhuset knallhardt på å være best på analyse.
- Det er en basisforutsetning for oss for å gjøre forretninger med institusjonene. Jo bedre vi er på analyse, dess mer får vi håpe at de allokerer en større del av kurtasjepotten til oss enn til våre konkurrenter. Og jo mer får vi håpe at de bruker høypriskanalen vår, sier han til DN.no.
- Vi må prøve å kompensere med økt volum. Stort sett vil det bety at man forbedrer sin relative markedsposisjon, legger han til.
Jakter fortsatt
Selv om selskapet har redusert antall ansatte fra rundt 300 til rundt 260, er meglerhuset fortsatt på jakt etter gode hoder.
Les også: Flust av jobber i finans
- Vi opplever at vi er et attraktivt sted å være, men det er alltid konkurranse om de beste hodene. Det er mange som leter etter de flinkeste, og vi er blant dem som leter.
- Må man betale for å få folk over fra andre meglerhus?
- Vi har stort sett vært forskånet fra det. Vi ser på dette som et spill over en lenger periode, og jeg tror at avlønning over tid er vel så viktig som avlønning i et øyeblikk, sier han.
Les også:
<b>Hentet svartelistet aksjemegler</b>
<b>Kopierte kundelisten - fikk sparken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.