Ferske prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at veksten i norsk økonomi de kommende årene blir svakere enn tidligere anslått. Mens SSB i juni i år lovet nye super-tider i Norge, tegner byrået i dag et noe mer avdempet bilde av utviklingen i norsk økonomi fremover.
- Vi har redusert prognosene våre markert. Mange av risikomomentene vi påpekte sist har slått ut negativt, sier Andreas Benedictow i SSB på en pressekonferanse torsdag.
For mange norske husholdninger vil imidlertid de gode tidene fortsette. Ifølge SSB vil renten vil bli holdt uendret frem til 2013, prisveksten være lav, arbeidsledigheten stabil, sysselsettingen øke og lønnsveksten holde seg nær fire prosent i årene som kommer.
- Markert vekst i reallønn og sysselsetting medfører høy inntektsvekst og høy vekst i etterspørselen fra husholdningene, skriver SSB i en melding i forbindelse med fremleggelsen av prognoserapporten "Økonomiske analyser" torsdag.
Inntektsutviklingen i husholdningene bidrar ifølge SSB dermed også til at boligprisveksten fortsetter i årene som kommer: Boligprisboomen fortsetter
Færre lyspunkter
Svakere utsikter i internasjonal økonomi vil dempe veksten her hjemme, spår byrået i rapporten Økonomiske analyser som ble lagt frem torsdag.
- Lyspunktene i internasjonal økonomi blir stadig færre. Veksten i OECD-området er meget svak. Også i framvoksende økonomier, som Kina og Brasil, er det tegn til lavere vekst. Pressede statsfinanser i mange land og krisetendenser i økonomisk-politiske beslutningsprosesser bidrar til at oppgangskonjunkturen etter finanskrisen lar vente på seg. Vi venter at konjunkturnedgangen i OECD-området vil vare til inn i 2014, slik at internasjonale renter vil holde seg lave lenge, skriver SSB i en melding i forbindelse med fremleggelsen av rapporten torsdag.
Reduserer vekstanslaget
Byrået tar ned vekstanslaget for fastlandsøkonomien for inneværende år fra 3,2 prosent til 2,7 prosent. Også i 2012 og 2013 tror byrået at veksten blir svakere enn tidligere antatt.
- Økt innenlandsk etterspørsel ventes å bidra til litt høyere vekst i norsk økonomi framover. Veksten i BNP Fastlands-Norge ser imidlertid ut til å bli markert lavere enn ved forrige konjunkturoppgang, og arbeidsledigheten vil holde seg om lag uendret, skriver SSB.
Kronen presser eksportindustrien
Kronekursen har gått kraftig de siste dagene. Ifølge byrået vil en sterkere kronekurs føre til lavere inflasjon, men samtidig forsterke utfordringene som eksportindustrien får som følge av lavere vekst i den internasjonale etterspørselen.
- Det ligger an til en meget beskjeden vekst i norsk eksport i tiden framover. Effektene av den lave veksten i etterspørselen på verdensmarkedet forsterkes av høyere lønnsvekst i Norge enn hos mange av våre handelspartnere, og av sterkere krone, skriver SSB.
Uendret rente til 2013
Svakere vekst og dempet inflasjon fører til at SSB tror at rentenivået vil holde seg noenlunde stabilt frem til utgangen av 2012. Norges Bank har tidligere signalisert at renten skal kraftig opp i denne perioden, men prognosen er fra juni i år, et tidspunkt der utviklingen så helt annerledes ut. Det er ventet at også Norges Bank vil gjøre endringer i sine prognoser når sentralbanken legger frem nye prognoser i oktober.
- Vi regner med at den senere tids styrking av kronen, lav inflasjon, lave internasjonale renter og utsikter til en relativt beskjeden norsk konjunkturoppgang, bidrar til at pengemarkedsrenten ikke vil øke før i 2013. Pengemarkedsrenten vil deretter gå gradvis opp, slik at den når 4,4 prosent i slutten av 2014. Gjennomsnittlig utlånsrente i bankene vil da nærme seg seks prosent, skriver SSB.
Reallønnsfest
Det lave rentenivået vil imidlertid føre til en kraftig vekst i reallønningene. SSB regner med at årslønnsveksten vil holde seg rundt fire prosent i årene som kommer.
- Pengemarkedsrentene ventes å holde seg om lag på dagens nivå ut 2012, for deretter å øke moderat. Dermed vil markert vekst i reallønn og sysselsetting medføre høy inntektsvekst og høy vekst i etterspørselen fra husholdningene, skriver SSB.
SSBs prognoser for veksten i Norge
Slik var prognosene i juni:
Les også:
Kritisk for norsk industri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.