Abid Raja er saksordfører for høringen som akkurat nå pågår i Stortinget. Han er ikke imponert over Jens Stoltenbergs redegjørelse i morges.
- Jeg hadde håpet på flere svar fra Stoltenberg, sier han.
Han mener det er påfallende at Stoltenberg har endret historien ved å nå omtale testsenteret på Mongstad som et mål for prosjektet.
- Månelandingen handlet om fullskala. Jeg er interessert i å høre fra resten av deltagerne i høring om verden er så begeistret for testsenteret som Stoltenberg forteller, sier Raja.
Tre år med forsinkelse og kostnad
Men det verste med at det nå holdes høring om det som skulle bli Norges teknologiske månelanding er noe annet, mener Raja.
- Det verste fra et klimaperpektiv er at vi ikke har fått på plass et fullskala anlegg - den drømmen Stoltenberg forespeilet oss og det alle vi på miljøsiden gjerne ville ha på plass.
- Det at Norge svikter på dette setter oss klimamessig tilbake i tid. Om man legger til grunn at man visste allerde i 2011 at det kom til å koste 25 milliarder kroner og at det kun dreide seg om fangst av en halv million tonn CO2, så er det det samme beslutningsgrunnlaget man har for å skrinlegg det nå. Da har man mistet 3 år. Sett fra klimaperspektiv er dette dårlig, men også sett fra poengeperspektiv som er den sterkeste kritikken fra Riksrevisjonen. Det er klart at når det påløper kostander på et slikt prosjekt i tre år, så er det snakk mye penger.
- EU har jo satset på at Norge skulle være det foregangslandet på rensing av gasskraft og varmekraftverk, at vi skulle få det på plass, sier Raja.
- Ikke nødvendig
Raja mener det er en ny og interessant opplysning at det ikke var nødvendig å gå via et testsenter da man startet byggingen.
- Vi har fått brakt på det rene at testanlegg ikke var nøddvendig for å få på plass fullskala og at det var fullskala verden trengte. Dermed stilles prosjektet i et yttterligere dårligere lys, særlig om det ikke har vært noe teknologis nyvinning på Mongstad slik miljøorganisasjonene nå sier, sier Raja.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.