- Dette kan kanskje se ut som et kart over landene med mest statsgjeld, men dette er faktisk et kart over landene med mest sol. Landene med mest sol er også de som sliter mest for tiden, innledet analytiker Håkon Levy i Fondsfinans meglerhusets seminar om fornybar energi.

Det er ikke tilfeldig at Levy fokuserte på de såkalte PIGS-landene i sør-Europa i sitt foredrag. Med skakkjørte statsfinanser og stramme budsjetter i hele Europa er det fare for at subsidiene til solenergi kan trekkes inn, slik Tyskland allerede har varslet.

- Sol er veldig avhengig av subsidier. I en situasjon med stramme budsjetter trekker man inn offentlig forbruk. Tyskland har kuttet i subsidiene. Tar man vekk alle subsidiene blir konsekvensene alvorlige, sier han.

Bankenes helse er kritisk
Statsgjeldskrisen har også fått frykten i kredittmarkedene til å blusse opp igjen.

- Når risikopåslagene er lave er ordreinngangen stor, og motsatt. Kredittmarkedene er viktig for nye installasjoner, fordi nye anlegg krever store investeringer. Bankenes helse er kritisk for nye investeringer, sier han, og legger til:

- Det er en reell risko for at bankene skal trekke tilbake finansering og bli risikoaverse igjen, sier han.

Han mener at tiden for ekstremt god avkastning i solenergimarkedet er forbi. Rec-aksjen REC faller fire prosent på Oslo Børs onsdag.

Rec har også slitt den siste tiden: <b>Solenergi rammes hardt</b>

- Man har gått fra superavkastning til mindreavkastning, og så går man kanskje til normalavkastning, sier Levy.

Holder oss unna
Bakgrunnen er fallende priser og økt marginpress.

- Vi holder oss unna utstyrsleverandørene, vi holder oss unna Rec, sier han.

- Hva skal man da satse på?

- Vind, sier Levy til DN.no.

Han mener det er fire hovedpunkter som gjør vind til en mer attraktiv investering enn sol: Mer moden bransje, mindre avhengig av subsidier, mindre prispress og et marked i sterk vekst.

- For utviklere er det en bedre posisjon hvis man tror markedet skal bli volatilt fremover, sier han.

Redusere avhengigheten
Han håper nå at Norge kommer til å satse mer på vind fremover.

- Noen sier at man bare kan bygge mer vind for å erstatte oljen, men det er jeg ikke enig i. Vi kan, derimot, redusere vår avhengighet av oljen. Det gir oss en god diversifiseringsmulighet, sier han.

Det kan også åpne for eksport, men på et lavere nivåe enn med oljen.

- Hvis Sverige kan gjøre dette, hvorfor kan ikke vi gjøre det, spør han.

Les også: - Det var uforholdsmessig høy avkastning

<b>Solenergi rammes hardt</b>

<b>Meglerhus kutter Rec</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.