Sjefstrateg Albert Edwards i Société Générale er bekymret for at farten i verdens største konsumentmarked er langt svakere enn det mange vil ha det til.
Nok til at han tror at USA er på vei inn i en resesjon.
Tiltakende negativitet
Én ting er at amerikanske børsnoterte selskaper har en tendens til å snakke ned forventningene forut for kvartalsfremleggelser for å legge listen lavere.
En annen ting er at analytikerne, som skal være eksperter på de samme selskaper, har redusert sine forventninger ikke bare non-stop men i økende tempo, påpeker han i en fersk oppdatering.
«Det sier noen om farten på den underliggende svekkelsen i lønnsomheten til amerikanske bedrifter og bekrefter i mine øyne at profittnedturen har startet», skriver Edwards.
- Dobbel dose
Det er ikke bare marginene som blir dårligere.
Også salgsveksten sakker akterut.
Det ble også bekreftet av en avtakende industriproduksjonsindeks (ISM) i forrige uke, som antyder at vi allerede er i fritt fall sammenlignet med fjoråret, påpeker sjefstrategen.
- Vi kan få en dobbel dose dårlige nyheter, både fallende inntekter og fallende marginer, skriver han.
Også historisk sett er dette «så godt som noe» en indikator på at USA vil falle tilbake i en resesjon, ifølge Edwards.
Sakker av
De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen), som antas ha en sterk korrelasjon til industriproduksjonen, falt overraskende tilbake i forrige uke.
Fasit var en indeks på 49,0 i mai fra 50,7 måneden før, mens den på forhånd var ventet å være 51,0. En indeks over femti indikerer tiltakende aktivitet, og omvendt.
Mai var dermed det første tilbakefallet blant amerikanske produsenter siden i fjor høst, og aktiviteten er ved det laveste nivået siden juni 2009, ifølge CNBC.com.
- Et sjokk
Aktiviteten i amerikansk økonomi har vært sterkt stimulert av at Den amerikanske sentralbanken Fed har pøst 85 milliarder dollar inn i markedet hver måned.
Sentralbanksjef Ben Bernanke har tidligere sagt at programmet vil fortsette sålenge arbeidsledigheten ikke bedrer seg. I referatet fra møtet i sentralbankstyret som ble kjent torsdag i forrige uke, fremkom det imidlertid tegn som har fått mange til å anta at han vil slakke av farten på seddelpressen tidligere enn antatt.
«De overraskende svake tallene var et sjokk for markedets oppfatning om at USA er i ferd med gli inn i en fase der økonomien kan stå på egne ben og bli frisk på egenhånd, og at sentralbanken snart vil begynne å ta økonomien av dens foretrukne medisin - pengeflod (kvantitative lettelser). Det kan være jeg tar feil, men jeg ser bare ikke denne økonomien som frisk», skriver SG-strategen.
Les også:
<b>Fredriksen vurderer å bli norsk igjen</b>
<b>Dr. Doom: Spår langvarig børsoppgang</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.