- Vi hadde en tildeling på britisk sokkel rett før jul der stort sett alle kontraktene gikk til Asia. Da var jeg overrasket over stor forskjell det var i budene fra de asiatiske og i dette tilfellet de norske leverandørene.
Statoil-sjef Helge Lund mener kontraktstildelingen som oljeselskapet gjennomførte sent i desember ifjor illustrerer utfordringene som Norge nå står overfor. Mens mange av landene rundt oss opplever svak eller fallende aktivitet og økende arbeidsledighet, er bildet nesten helt motsatt her hjemme:
Høyt tempo i blant annet olje- og gassektoren bidrar til å presse opp lønningene også i andre bransjer. Lund advarer mot en utvikling der vi over tid mister konkurransekraften på grunn av stadig økende lønnskostnader.
- Jeg tror vi alle må tenke på norsk økonomis konkurransekraft. Vi må ikke bli selvgode. Vi kan ikke tillate oss år på år med lønnsøkninger i Norge som er betydelig over det vi konkurrerer med, sier Statoil-sjefen til DN.no.
Må ta ansvar
Han mener det er politikerne, men også aktørene i hans egen bransje, som nå må ta ansvar.
- Det er en del utfordringer man må være oppmerksom på med tanke på at vi har mye naturressurser. Det ene er forvaltningen av statens midler, altså budsjettpoltikken. Og så er det at vi som er aktører, både på arbeidsgiver- og arbeidstagerssiden, er bevisste på at for eksempel olje- og gassindustrien ikke generelt bevilger seg bedre ordninger enn alle andre kan ha. Altså at man har en bevissthet knyttet til kostnader og effektivitet, for å legge minst mulig press på andre næringer, sier Lund.
Andre får verdiskapningen
Han tror likevel ikke på direkte tiltak som har som mål å begrense aktiviteten i oljesektoren, for å hindre kostnadsøkninger i andre bransjer.
- Dette er en global industri. Det eneste som skjer da er at man flytter aktiviteten andre steder - andre får den verdiskapningen, sier Lund.
- Hvis vi setter i gang tiltak som skal begrense olje- og gassvirksomhet i dag, vil det typisk være å begrense leteaktivitet. Men leteaktivitet har stort sett et 15-20 års perspektiv. Hva vet vi om økonomien i Norge om 15-20 år? Jeg tror vi må akseptere at olje- og gassindustrien er global.
- Vi har en særlig god konkurranseposisjon, så det er veldig viktig at aktørene er opptatt av kostnadsbildet og jobber med effektiviteten. Og at politikerne er fornuftige med bruken av oljepenger i økonomien så vi ikke skaper for høyt kostnadsnviå, sier Lund.
Skapt enorme verdier
Statoil-sjefen understreker imidlertid at det ikke må bli skapt et bilde av at det utelukkende er et problem for Norge at vi har en industri som går svært godt.
- Jeg er mer opptatt av de positive sidene, enn utfordringene, sier han.
- Jeg tror vi først og fremst må tenke på at vi er veldig heldige som har olje og gass. Og så synes jeg at vi i et historisk perspektiv har vært flinke til å forvalte olje- og gassformuen. Det er skapt enorme verdier. Og jeg tror det er et forhold man er lite oppmerksomme på: Katalysatoren som olje- og gassindustrien er med tanke på generell kompetanse- og teknologoiutvikling som kan anvendes langt utover olje- og gassbransjen, sier Lund.
Les alle sakene fra NHOs årskonferanse her:
<b>- Vi kommer til et punkt der pengene ikke lenger strømmer på</b>
<b>- Vi skal takke Vår Herre</b>
<b>Slik skal Solberg sikre norsk næringsliv </b>
<b>Nå samles Norges maktelite i Oslo</b>
<b>- Vi er ikke bare avhengig av norsk sokkel</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.