- Vi tror generelt på en veldig vekst offshore i årene som kommer, sier Lars Eirik Nicolaisen i Rystad Energy på konferansen Oslo Rig Event i dag.

Investeringene på norsk sokkel skal opp fra 185 til 300 milliarder kroner årlig, mener rådgivningsselskapet Rystad Energy, og effekten av dette er en økning i aktivitetsnivået på 7,5 prosent hvert år som blant annet inneholder en rekke nye utbygginger på sokkelen. Det betyr igjen svært gode tider for oljeserviceindustrien.

- Er dette for optimistisk? Kan vi klare å levere på dette? Våre scenarioer for riggtilgang viser at vi er rigget for vekst. Hvis oljeselsekapene holder på alle kontraktene de har, bruker opsjonene og inngår nye kontrakter, og alle rigger som er planlagt kommer, så kan man klare veksten, sier Lars Eirik Nicolaisen.

- Vil dette si at riggmarkedet er mettet?

- Nei. Det er rom for å ta flere rigger inn på norsk sokkel, og det er noen selskaper som sier at de vurderer å flytte inn rigger. Det vi tror skjer da er at vi får en ytterligere vekst i boring for å utvikle de mange funnene som er gjort de siste årene, der vi forventer den absolutt sterkeste veksten fremover, sier Nicolaisen til DN.no.

Oppsving
- Det som kan være en utfordring er at det er en flora av prosjekter som skaper denne veksten, ikke et prosjekt som Statoil kan gå i bresjen for. Men når det er sagt så har vi tro på at de skal få det til, sier Nicolaisen.

- I sum betyr dette at vi mener at vi kan opprettholde dagens produksjon på norsk sokkel frem til 2022, sier han.

- Hva med utviklingen i verdensøkonomien? Er industrien helt skjermet?

- Nei. Det som styrer bransjen er oljeprisen. Hvis den faller vil du se effekt på leting og usanksjonerte prosjekter.

- Er det behov for tilgang på lån og investeringsmidler?

- Det er ikke behov for bygging av rigger på spekulasjon. Men hvis det markedet stopper helt opp er det jo klart at en del av utbyggingsprosjektene trenger investeringsmidler, særlig for de små selskapene, sier Nicolaisen.

Godt, gammelt areal
I perioden fra 2008 til i dag er norsk sokkel på sjetteplass i verden når det gjelder nye olje- og gassfunn. Størrelsen på funnene og plasseringene gjør at det er sannsynlig med en renessanse for stålplattformene, mener Rystad, i tillegg til at veksten i subsea-utbygginger fortsetter.

LES OGSÅ: Spår voldsom vekst - særlig på norsk sokkel

Det er nå 31 rigger på norsk sokkel . Det er rekord. Toppåret for boring av brønner var i 2009, og etter Rystads kriterier ble det da boret 50 brønner. I år forventer Rystad rundt 47 brønner, og etter selskapets beregninger er det rom for boring av rundt 50 brønner frem til 2016.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.