I går kom det frem at miljøvernminister Erik Solheim godtar en utsettelse av investeringsbeslutningen på fullskala rensing på Mongstad med ytterligere to år, til 2016 .

Årsaken er en rapport fra Statoil om mulig kreftfare ved utslipp av aminer til luft i den teknologien for CO2-rensing som er valgt. Aminene som slippes ut, er rester av kjemikaliene som brukes til å trekke ut CO2 fra eksosen fra gasskraftverket. Statoil understreker at det ikke er påvist kreftfare, men at det er mulig.

- Til de som sier at Statoil ikke ønsker å få til en renseteknologi, må jeg spørre: Hvem har større interesse av å få til dette enn Statoil. Vi ønsker å sikre en bærekraftig virksomhet, sier direktør for fullskalaprosjektet Kurt Georgsen på en pressekonferanse i dag.

Valgte aminer
I fjor bestemte Statoil at fullskala rensing på gasskraftverket på Mongstad skal skje med amin-teknologi

- Årsaken til det var at aminteknologi er den teknologien som prosessmessig er kommet lengst. Det er ingen annen teknologi vi kan trekke frem fra skuffen å bruke i stedet, sier Georgsen.

I fjor lyste Statoil ut kontrakten på teknologiutprøving, der det eneste kravet var aminbasert teknologi. Nå viser det seg at de utfordringene man hele tiden har visst om ved bruk av aminer er større enn først antatt.

- Det var stor interesse for den utlysningen. Nå må vi gå tilbake og starte et nytt løp. Men vi kan ikke risikere å bruke et titalls milliarder på et renseanlegg å sitte igjen med noe som ikke kan brukes, sier han.

Kan skje raskere
- Det er dette som er konsekvensen av å sette HMS først, sier direktør for forskning og utviklinng i nye energi i Statoil, Eli Aamot.

Hun understreker at teknologiutviklingen er svært krevende, og at mange av utfordringene de møtes krever grunnforskning, altså testing av ting som aldri er testet før.

Aker Clean Carbon har uttalt til Teknisk Ukeblad tidligere at de har en teknologi som kan hindre at disse kreftfremkallende stoffene slippes ut. Aamot kjenner til dette og sier at testingen av dette, som ikke er igang ennå, er noe av det de følger med på.

- Hvis det er sånn at noen har en teknologi som vi kan ta i bruk med en gang, så skal ikke vi bruke tre år til på teknologiutvikling. Og ingen vil bli gladere enn oss hvis det skjer, sier Aamot.

Ingen valgt
Det er Statoil og Gassnova som eier fullskala-prosjektet. Samtidig pågår oppbyggingen av Teknologisenteret på Mongstad (TCM), det såkalte testsenteret. Her er det to teknologier som testes ut - Aker Clean Carbon tester ut en amintekonologi og Alstom tester ut en amoniakk-teknologi. Statoil eier 20 prosent av testsenteret.

- Men det er ikke slik at vi har valgt noen til denne aminteknologien på fullskalaanlegget. Aker har vært en av flere som har ønsket å levere teknologi, og de vil fortsatt være med, håper jeg. Det har aldri vært en direkte link mellom at de som leverer teknologi på TCM skal levere fullskala, sier direktør for fullskalaprosjektet Kurt Georgsen

- Aker og Alstom er blitt gitt en unik mulighet til å teste sine teknologier på TCM, og det vil være nyttig i den videre prosessen, men vi vil gå bredere ut for å se om det også er andre som kan bidra til å realisere fullskalaanlegget på Mongstad, legger han til.

Slippes ut fra testsenteret
Testingen av Aker Clean Carbons teknologi vil slippe ut de samme gassene som Statoil vurderer som mulig kreftfremkallende, men i så små mengder at risikoen vurderes annerledes.

- Kombinasjonen av ny informasjon om aminer og utslippssøknaden som TMC har jobbet med i sommer, og de kravene de fikk, er årsaken til at vi ser at vi har en større utfordring enn vi trodde, og konkluderer som vi gjør nå, sier Georgsen.

Det brukes også amin i dagens CO2-anlegg på Sleipner og Snøhvit, men dette er lukkede systemer der det ikke slippes ut rester av prosessen i friluft. Det er ikke mulig med lukkede anlegg når man skal sette et renseanleggpå et eksisterende gasskraftverk.

Det planlagte fullskala renseanlegget kommer til å bruke 20 millioner liter vann i timen og like mye strøm som 10.000 husstander. I tillegg går det med 20.000 tonn stål, eller like mye som to eiffeltårn.



Aker Clean Carbons illustrasjon av CO2-rensing ved hjelp av aminer:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.