- Jeg føler at vi begynner nå, sa Tveteraas i foredraget han holdt på Paretos olje og offshorekonferanse i Oslo onsdag.

Da var det fem år siden selskapet ble notert på Oslo Børs uten en eneste kontrakt i boks, og rundt ti år siden den spede oppstarten med én god ide.

- Det er en konservativ bransje. Når du skal komme ut med en ny type plattform, og konkurrere med semier og skip, så tar det veldig lang tid å få et solid fotfeste i markedet, og hos kundene på bred basis, forklarer Tveteraas, og kommer inn på det som de siste årene har vært med i enhver artikkel om Sevan Marine: Finansiering og refinansiering.

- Og så er det strevsomt å få det finansiert, spesielt når vi midt i dette får finanskrisen som traff et selskap som Sevan, med nybygg som skulle finansieres, ekstra hardt, sier han.

- Ikke galt å børsnotere
Sevan-aksjen hadde sin storhetstid fra like etter nyttår 2007 til senhøsten 2008. På det meste kostet aksjen over 80 kroner, og var analytikernes og daghandlernes yndling. I dag, etter gårsdagens oppgang på nesten fire prosent, får du en aksje i Sevan for 6 kroner og 14 øre, og slik har det vært med små avvik siden januar 2009.

I oktober 2007 intervjuet DN.no analytikerne som mente Sevan skulle gå i pluss rundt 2009, og da ha en stor flåte av rigger som genererte inntekter.

- Når du ser tilbake - ble dere børsnotert for tidlig?

- Nei, det føler jeg ikke. Det å starte et selskap er alltid vanskelig. Nå driver vi drift og operasjon på en god måte og får kontrakter. Det var ingen av oss som kunne forutse at det skulle bli stopp i finansiering, sier han.

- Er du lei av ordet refinansiering?

- Ja.

- Må levere
Tveteraas mener at selskapet nå er kommet til det punktet der de kan begynne å høste av innsatsen. Det var budskapet han hadde til investorer og meglere i salen på Holmenkollen Park hotell i går.

- Det er viktig å komme ut med hva vi holder på med, holder på med, slik at investorene vet hva vi gjør. Det er sjelden man får snakke med en så stor forsamling, så da er det bare å gi jernet, sier han.

- Hvor lenge er det mulig å være ung og lovende?

- Vi kan ikke være unge og lovende så veldig mye lenger. Vi må begynne å lever varene nå, sier Sevan-sjefen.

Ting tar tid
Tveteraas vil gjerne bli en litt mer populær mann hos investorene som har vært med på nedturen.

- Hva skal til for at aksjonærene får litt mer tilbake?

- Jo, det som skal til er at vi blir ferdig med refinansiering og at vi over tid redusere gjelden i selskapet, sier Tveteraas.

- Du har en rekke ganger de siste årene referert til at selskapet er i samtaler med store oljeselskaper om mulige kontrakter. Hva skal til for at ting skal gå litt fortere?

- Det tro jeg er vanskelig å få til, for det er kompliserte prosesser. Når oljeselskap skal ta avgjørelser er det som oftest mange partnere som gjør valgene for utbygginger.

Få et innblikk i Sevans historie på Oslo Børs her:

2004: Nytt riggselskap sikter mot børs

2007: Fremtidstro i Sevan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.