Konsulentene i Rystad Energy tror på en enorm aktivitet på norsk sokkel de neste årene, og de tror vi skal klare å holde produksjonen på dagens høye nivå.

- 2010 var første året på ti år med positiv reserveerstatningsrate på norsk sokkel, sier Lars Eirik Nicolaisen fra Rystad Energy på et riggseminar i Oslo i dag.

Det betyr at det var første gang siden man fant Goliat i Barentshavet at det ble funnet mer i løpet av et år enn det som ble produsert.

- Funnene av Skrugard og Aldous/Avaldsnes har endret trenden. Vi forventer ikke lenger fall i produksjonen på norsk sokkel frem til 2025, sier Nicolaisen.

Viktige prognoser
Nå tror han Oljedirektoratet kommer til å komme med nye tall for hva man kan forvente å finne på norsk sokkel.

- Oljedirektoratet sitter på helt unik innsikt i hva man kan vente å finne, blant annet gjennom egen seismikk for store deler av sokkelen, understreker Nicolaisen.

Optimismen for uoppdagede ressurser var på topp i 2002, før det kom en stor nedgradering i 2002/2003 og i 2009/2010.

- Spørsmålet er hvordan dette utvikler seg etter de store funnene. Vi har en følelse av at Skrugard og Aldous/Avaldsnes gjør at reservene øker, sier han.

Funnene i de mest modne områdene av Nordsjøen har gitt ny tro også på andre områder. Det er bred forståelse av at Lundin og Statoil har funnet nøkkelen til ressurser man tidligere ikke har vært i stand til å oppdage.

80 nye felt til 2021
Rystad Energy har samlet alt som finnes av mer og mindre fastlagte planer, nye funn og historiske data for norsk sokkel, og analysert fremtiden for riggselskapene.

Konklusjonen er i takt med investeringsestimatene fra blant annet OLF, som viser svært gode år i oljeservice de neste årene .

- I 2021 står felt som er i produksjon i dag for 50 prosent av den estimerte produksjonen. Vi mener operasjon av disse feltene vil koste det samme som de gjør i dag, og likevel bare være 50 prosent av markedet i 2021. For å opprettholde produksjonen må vi utvikle 80 nye felt.

- Det sier litt om aktivitetsnivået vi vil komme til å få. Slik vi ser aktiviteten til vi gå fra investeringer på rundt 200 milliarder kroner i året i 2010, til rundt 300 milliarder i 2015, og de neste fem årene, sier Nicolaisen.

Trenger alle tilgjengelige rigger
Rystad forventer et stabilt nivå på antall letebrønner som skal bores de neste årene, på mellom 40 og 50 i året. I år ligger det an til 45, mener de.

I antall boredager er situasjonen imidlertid langt fra stabil, slik Rystad ser det. Mange utviklingsbrønner i eksisterende felt, og mer krevende boringer, gjør at et stabilt antall brønner gir en økning fra 1414 boredager i 2010 til 4700 i 2015.

- Flere brønner i eksisterende felt, boret både av faste plattformer og av flyttbare boreenheter, er det som kommer til å drive markedet fremover, sier han.

Med riggene som er på vei inn på norsk sokkel de neste årene, blant annet Statoils Kategori D-rigger (Cat D), mener Rystad at det er tilstrekkelig for å kunne klare den store aktivitetsveksten, under forutsetning av at ingen av riggene som er her i dag forlater sokkelen.

Les også: - Vi kan opprettholde dagens produksjon frem til 2022 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.