- Jeg synes personlig at dette er ganske skummelt, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities til DN.no.

I kjølvannet av finanskrisen har oppmerksomheten rundt sunne banker økt kraftig. Det er ikke lenger bare bankanalytikere som er opptatt av helsen til finansvesenet.

Da er problemet desto større at det er ekstremt vanskelig for selv ekspertene på området å vurdere om bankene er sunne - eller døden nær. Kjørereglene for europeiske banker, Basel, lar det nemlig være opp til den enkelte bank å definere hvor mye risiko den har.

Ser penere ut
- Tallene ser mye penere ut under det nye regimet. Det betyr imidlertid ikke at det nødvendigvis er mindre risiko. Det er de samme lånene, og det er den samme egenkapitalen, men tallene forteller at det er mye mindre risiko, sier Hermanrud.

- Det er ulogisk, legger han til.

Reglene fungerer slik: Bankene kan selv beregne egenkapital-behovet basert på egne modeller, der bankene selv vurderer risikoen knyttet til de ulike typene boliglån, og dermed hvor høy risikograd de har.

- Bankene definerer egentlig selv hvor mye kapital de trenger. Man for eksempel ikke ha en viss andel av utlån som egenkapital. Hver enkel bank definerer risikograden på den typen utlån de har, sier Hermanrud.

Ille for hele samfunnet
Regelverket gir bankene lov til å vurdere risikoen på en såkalt "avansert" måte. Det vil systematisk gi utslag i at man trenger mindre egenkapital, mener Hermanrud.

- Hvorfor er dette et problem?

- Samfunnsmessig er det veldig viktig at bankene har nok egenkapital. Vi vet for eksempel fra Japan at et bankvesen som bare later som det er sunt, men som egentlig er i "deep shit", ikke bare er ille for bankene, men også for hele resten av samfunnet, sier han, og legger til:

- Det er fristende for bankene bare å drive videre, og late som de lever, når de egentlig er halvdøde. For resten av økonomien er det en katastrofe at man har banker som alltid har kapital til å holde liv i døde klienter.

Risikoen er den samme
Han viser til et eksempel med DnB Nor, som har begynt å vurdere riskoen på den nye og avanserte måten. For den delen av låneporteføljen banken har vurdert, trenger nå banken mye mindre egenkapital enn før.

Når banken er ferdig med å vurdere hele porteføljen, vil den sannsynligvis komme til å trenge enda mindre egenkapital.

- De trengte plutselig halvparten så mye egenkapital , men risikoen er jo likevel den samme. Får man mindre risiko, bare ved å regne om, spør strategen.

Les også:

<b>Skal gi råd - venter krangling</b>

<b>Frykter høstpanikk på børsen</b>

<b>Statoil pynter på resultatene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.