Før helgen ba finansminister Siv Jensen (Frp) om at Finanstilsynet nå vurderer både gjennomføring og virkninger av retningslinjene for forsvarlig boliglånspraksis. I valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital helt, mens Høyre og samarbeidspartiene tok til orde for å senke det til 10 prosent.
- Riktig retning
Bransjeorganisasjonen Finans Norge mener brevet er et skritt i riktig retning.
- Hva utfallet blir, gjenstår å se. Vi skal ikke kritisere dem for å løpe fra noe valgløfte før vi har sett resultatet, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til DN.no.
Så langt har departementet altså kun bedt om en vurdering av retningslinjene. Finansdepartementet presiserer samtidig at det er hensiktsmessig med en fleksibel praktisering av egenkapitalkravet:
«Det er viktig at slike retningslinjer, og eventuelle andre tiltak for god boliglånspraksis, gir rom for den fleksibilitet som er nødvendig for at trygge lånetakere kan regne med å få boliglån hos finansinstitusjonene», heter det blant annet i brevet fra Jensen.
Spent på tilsynets svar
- Dette et signal om en ønsket mer fleksibel praksis. Så forutsettes det jo at Finanstilsynet følger opp og kommer tilbake med et forslag til hvordan det kan praktiseres, sier Fåne i Finans Norge.
- Nå er vi spent på hvordan tilsynet responderer, understreker han.
- I hvor stor grad oppfattes retningslinjene som et krav i dag?
- I tråd med at myndighetene øker kravene på egenkapital på det ene måten etter den andre, er det jo klart at også bankene oppfatter et ønske fra myndighetene og tilpasser seg lojalt til det, svarer Fåne.
- Helt konkret hvordan man håndterer dette i praksis, har vi ikke noen fullgod oversikt over. Det er mulig vi kommer til å se noe nærmere på dette frem mot Finanstilsynet skal konkludere i denne saken, tilføyer han.
Finansdepartementet ber Finanstilsynet om svar før utgangen av januar 2014.
- Vi kan bekrefte at vil har mottatt brevet og vi vil besvare det innen tidsfristen. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentarer, sier kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet til DN.no mandag formiddag.
Ønsker mer fleksibilitet
Før helgen etterlyste DNB-sjef Rune Bjerke nettopp mer fleksibilitet i hvordan retningslinjene kan praktiseres.
- Vi må ha lov til å bruke sunt skjønn, sa DNB-sjef Rune Bjerke til DN.no i slutten av forrige uke.
Ifølge Bjerke er det et hovedproblem knyttet til Finanstilsynets retningslinjer for egenkapital ved boligkjøp: At regelverket gir lite rom for å gjøre individuelle vurderinger.
- Vi ønsker oss signaler om at det er mulighet til å få utvist noe mer fleksibilitet i forhold til de retningslinjene som gjelder, sa Bjerke på torsdag.
Allerede lørdag fikk han svar.
Positiv til vurdering
Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB forteller at banken leser brevet fra Finansdepartementet med stor glede.
- Vi har påpekt at kravet til 15 prosent egenkapital gjør det utfordrende for mange unge å komme inn på boligmarkedet, særlig så lenge BSU-grensene ikke har blitt hevet tilsvarende. Vi synes det er bra at tilsynet nå skal vurdere virkningene av reglene, slik at vi får frem hvordan dette slår ut for ulike grupper, sier Westerveld til DN.no.
- Dersom det legges opp til noe mer fleksibel praktisering av kravet, vil det typisk gavne kunder som har lav egenkapital men god betalingsevne, samt dem som ikke har foreldre som kan stille opp så lett, tilføyer han.
Westerveld understreker samtidig at regelverket, som i realiteten kun er retningslinjer, gir banken liten grad av frihet.
- Slik de er i dag, opplever vi at retningslinjene tolkes streng, sier han.
Les mer: Ønsker seg mer tillit fra den nye regjeringen
Les også:
<b>Boligbransjen raser mot blåblått løftebrudd</b>
Frykter ikke prishopp med borgerlig kutt i egenkapitalkravet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.