Noen timer etter at konsernsjef Alf-Helge Aarskog (46) i Marine Harvest presenterte selskapets fjerdekvartalsrapport på Hotel Bristol i Oslo, satt han på et fly til New York. Med seg i bagasjen har Aarskog nyheten om at 2013 ble det beste året i selskapets historie.

Marine Harvest-sjefen har tilbrakt mye tid i «The big apple» i det siste. For én uke siden ble den John Fredriksen-dominerte laksegiganten notert på New York-børsen. Ambisjonene er store.

- Marine Harvest er allerede verdens ledende oppdrettsselskap. Hva skal dere bli?

- Vår visjon er å lede den blå revolusjonen, sier Aarskog til DN.no onsdag morgen.

Det lyser glansede reklameplansjer lang vei, men Aarskog er dønn alvorlig og forklarer:

- Menneskene begynte med lakseoppdrett for omtrent 45 år siden. Nå handler det om å produsere nok fisk til alle konsumenter - og igjen en voksende verdensbefolkning, sier konsernsjefen.

Vil hente kapital
Marine Harvest er det første lakseselskapet som noensinne er notert i USA. «Det er mer kapital her enn i Europa og Norge. Det gir mulighet for videre vekst», sa hovedaksjonær John Fredriksen til DN i forbindelse med noteringen.

Tallene Aarskog presenterte onsdag knuser analytikernes forventninger. Konsernsjefen slår riktignok fast at det skal mer til for å overbevise de amerikanske investorene.

- Hva sier du til dem?

- At det er viktig ha gode tall og levere gode resultater, snakker for seg selv. Så er det også viktig for oss å forklare effektiviteten av å produsere protein i sjøen sammenlignet med å produsere protein på land, svarer han.

- Hvor viktig er New York-noteringen for den videre veksten?

- New York er spennende og USA er verdens største laksemarked, men vi vet at jobben begynner nå. Nå er vi notert med ADS-aksjer (verdipapirer som gir finansielle rettigheter til et visst antall aksjer i et ikke-amerikansk selskap red. anm). Så må vi altså gjøre selskapet kjent. Det vi ønsker er å bli sammenlignet med andre proteinselskaper i USA som er listet på New York-børsen, sier Aarskog.

Onsdag bekrefter Aarskog at oppkjøp av andre selskaper stadig er aktuelt.

- Vi ser alltid ser etter oppkjøp i forbindelse med Chile, som trenger konsolidering, og i Norge hvis det skulle være gode «case», sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Rekordsterk start
Fjoråret beskriver Aarskog som «et veldig sterkt markedsår». Samtidig legger han ikke skjul på at utfordringer har vært mange, blant annet med mye lakselus på norske anlegg og vedvarende sykdomsproblemer i Chile.

- Er du skuffet på noen måte?

- Stort sett er jeg ikke veldig skuffet, men vi ser at vi kunne blitt bedre på mange områder, svarer Aarskog.

- Blir 2014 et nytt rekordår?

- Det skal vi ikke spå i nå, men vi gjør så godt vi kan. Året begynte i alle fall rekordsterkt, svarer han.

Om lakseprisene, som holdt seg på et høyt nivå gjennom 2013, sier Marine Harvest-sjefen.

- Prisene er bærekraftige på sett og hvis, dette handler jo om et forhold mellom tilbud og etterspørsel.

- Tar det rolig
USA-noteringen i slutten av januar ble markert ved at styreleder Ole Eirik Lerøy ringte i børsbjellen på den berømte altanen i New York. Til stede var John Fredriksen, hans nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim og flere andre representanter fra selskapet, deriblant Aarskog.

- Ble det feiring den dagen?

- Vi tar det ganske rolig. Sover om natten, også jobber vi hardt om dagene. Så noen feiring var det ikke tid til, men vi spiste litt god røkelaks, avslører Marine Harvest-sjefen.

- Blir John Fredriksen med deg til New York i dag?

- Nei, nå må vi gjøre jobben selv, svarer han med et smil.

Til tross for det sterke resultatet, faller Marine Harvest på Oslo Børs onsdag. Følg utviklingen her.



Les mer: Beste år noensinne for Fredriksens laksefabrikk

Les også:
<b>Tar laksefesten til New York</b>
Fredriksens laksefabrikk presser ut én milliard (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.