Igår var andre dag i den avskjedigede middelalderhistorikeren Arnved Nedkvitnes sak mot Universitetet i Oslo i Oslo tinghus.
Flere av utsagnene universitetsledelsen har trukket frem som krenkende og uakseptable i Nedkvitnes omfattende korrespondanse, har dreid seg om henvisninger til hans nærmeste leders familiære og sosiale bakgrunn. Han har blant annet skrevet at «søsteren til Carl I. Hagen har mer enn slektskapet til felles med sin bror», videre at hun har problemer med å kommunisere med folk som ikke kommer fra vestkanten.
Den avskjedigede professoren har også kringkastet påstander om at det er borgerskapet fra Oslo Vest og Bærum som, til tross for at de ikke nødvendigvis er de flinkeste og mest kreative på instituttet, tilegner seg mest ressurser og de beste posisjonene.
Mye bedre før
Professor Kristian Gundersen i biologi ved Universitetet i Oslo mener Universitetet må tåle kritikk som den Arnved Nedkvitne har kommet med, og at det handler om nødvendig ytringsfrihet og akademisk frihet.
Alt var mye bedre før, ifølge professor Kristian Gundersen.
- Saker som dette ble håndtert mye bedre før i tiden. Da skrek vi til hverandre i korridorene og så var vi ferdige med det. Nå er det gått prestisje i byråkrati og ledelse ved Universitetet, sier Gundersen til DN.
Gundersen mener det er akademikeres jobb å være kritiske, også til sin egen ledelse, og at dette må det være takhøyde for innen akademia.
- Det må gjelde helt andre regler i vitenskapelige institusjoner enn på andre arbeidsplasser. Fordi ellers ender vi opp med et sensurert akademia. Vi må kompromissløst søke sannheten, det ligger i jobbens natur. Da er det bedre at vi av og til feiler på den andre siden, sier professoren til DN.
Støtte
Flere professorkolleger, blant andre professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk, og i professor i arbeidsrett Henning Jakkheln, har tidligere gått ut og støttet Nedkvitne i universitetetsavisen Uniforum. Også de viser til ytringsfrihet og akademisk frihet, og at det eneste Nedkvitne har gjort seg skyldig i er å ikke være servil overfor sin ledelse.
Ifølge biologiprofessor Kristian Gundersen er det per definisjon ikke mulig å mobbe en overordnet.
- Universitetet har lagt stor vekt på Nedkvitnes krenkende uttalelser om overordnede. Men det går ikke an å mobbe oppover, sier Gundersen.
Arbeidsmiljølovens definisjon av mobbing i arbeidslivet støtter dette synet. Der legger det vekt på at det skal være ubalanse i maktforholdet for at det kan kalles mobbing.
Les også:
Eksplosjon av arbeidsrettssaker
Vis sinne mot sjefen - ellers dør du
Mange krangler på jobben
Hudfletter Universitetet i Oslo
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.