Bruktboligprisene steg 0,7 prosent i februar sammenlignet med måneden før, ifølge ny statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).
Korrigert for sesongvariasjoner var bruktboligprisene i februar 0,5 prosent høyere enn i januar.
- Vi ventet en boligprisvekst også denne måneden, men dette var litt i overkant. Ønsket vårt var at boligprisveksen ville avta, for nå er boligprisene veldig høye, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no.
Gjennomsnittlige bruktboligpriser er nå 8,5 prosent høyere enn de var i samme måned for ett år siden.
Gjennom de fire årene siden finanskrisen kulminerte i desember 2008 har boligprisene i Norge steget kontinuerlig - i sum drøyt 50 prosent.
EFF sa i dag at dagens høye prisnivå også er et resultat av at myndighetene gjennom startlånordningen har økt omfanget av subsidiert kreditt til førstegangsetablere. Kjell Senneset er ikke helt enig.
- Til gjengjeld har man dette egenkapitalkravet på 15 prosent, så jeg vil tro at disse to effektene opphever hverandre. På sikt vil imidlertid startlånordningen isolert sett kunne gi høyere boligpriser, sier han.
- Lar seg ikke skremme
Bankene har varslet at boliglånsrenten ut til kundene etterhvert vil bli satt opp, selv om styringsrenten står i ro. Senneset tror ikke dette vil gi noe utslag på boligprisene.
- Folk lar seg ikke skremme av en liten renteoppgang. Rentenivået er nå så lavt at de aller fleste venter at renten vil bli satt opp, men fortsatt vil renten ligge på et lavt nivå, sannsynligvis lenge. Renten må øke 2-3 prosent før den for alvor vil innvirke på boligprisene, mener sjeføkonomen.
Boligprisveksten var kraftig i årets første måned og fortsatte litt opp i februar. Dermed tror Kjell Senneset at årets prisvekst i all hovedsak er tatt ut.
- Har herjet med hele økonomien
- Vi tviholder på vår prognose om 6 prosent boligprisvekst i år, og dette vil i alle fall ikke bli justert nedover - kanskje litt oppover. I andre land, som Danmark, har vi sett at boligprisene har blitt så høye at de har herjet med hele økonomien. Vi må unngå at dette skjer i Norge. Derfor er i utgangspunktet alle tiltak som gjøres for å begrense boligprisveksten gode, men da ser vi kynisk på det. For sosialpolitisk er det jo slik at disse tiltakene gjør det vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet, forklarer Senneset.
- Når vil boligprisene begynne å peke motsatt vei?
- I alle fall ikke før det blir dårligere tider i Norge. Det vil det bli, vi slipper ikke unna. Og da vil boligprisene falle. Men om det skjer i 2018, 2023 eller 2027 for den saks skyld er vanskelig å svare på. Jeg tror neppe det skjer før om tidligst 3-4 år. Hadde vi hatt en overproduksjon av boligbygging, kunne prisfallet kommet før. Men det er foreløpig ingen tegn til dette. Det er altfor mange flaskehalser i systemet til at dette vil skje, sier Kjell Senneset.
Les også: - Konsekvensen sier seg selv, boligprisene presses opp
<b>Tøffere å tjene penger på utleieboliger</b>
<b>- Boligprisene vil falle</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.