Den norske kronen holdt seg på svake nivåer mot slutten av uken, etter et rush av nye makrotall. Norske eksportbedrifter kan senke skuldrene.
- Vi smiler bredt når det er sånn som nå. Det er det ingen tvil om, sier administrerende direktør Lars Tomasgaard i eksportbedriften Nordox til DN.no.
- Øker inntektene
Nordox smelter råstoffet kobber og raffinere det til kobberoksidpulver. I overkant av 90 prosent av pulveret, som i hovedsak brukes i skipsmaling og plantemidler, eksporteres ut av landet.
I 2012 omsatte bedriften for mer enn 750 millioner kroner. Tallene for 2013 er enda ikke lagt frem, men det er liten tvil om at Nordox har nytt godt av at kronen svekket seg gjennom hele året, mot både euro og dollar.
- Vi har ikke mulighet til å justere våre priser. Slik at når kronekursen svekker seg med 10 prosent, får vi 10 prosent mer kroner igjen. Det er direkte som å øke inntektene. Dette går rett på bunnlinjen, sier direktør Tomasgaard.
- Ikke et norsk
Den siste tiden har kronekursen reagert kraftig på norske nøkkeltall. Ifjor sommer førte blant annet skuffende veksttall for norsk økonomi til at kronekursen falt som en stein.
Fredag var det imidlertid ikke store bevegelsene, etter at arbeidsledighetstallene fra NAV kom inn omtrent som forventningene, mens detaljhandelen var marginalt lavere.
Kursen var oppe i 8,52, men ved slutten av dagen kostet en euro fremdeles rundt 8,47 kroner.
Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets understreker at det var lite nytt i fredagens nøkkeltall. Samtidig mener han at kronekursen i stadig større grad avhenger av det som skjer utenfor landets grenser - og da spesielt i de fremvoksende økonomiene. Den siste uken har valutakursene falt kraftig i flere av disse landene.
- Kronekursen er ikke et norsk fenomen lenger. Nå er det opp til de fremvoksende markedene å avgjøre dette. Det så vi fredag, da kronen svekket seg omtrent samtidig som problemene i fremvoksende markeder begynte, sier Eek-Nielsen.
- Dette handler om at Norge er en liten valuta og tildels at Norge har mange av de samme problemene som de fremvoksende markedene har, med svakere vekst etter å hatt en sterk vekstperiode med sterkere oljepriser, sier han.
- Måtte bli svakere
Valutaanalytikeren ser ikke for seg de store bevegelsene i kronekursen i tiden fremover. Tomasgaard i Nordox forventer at kronen holder seg svak.
- Todelingen av økonomien har hatt stor negativ innvirkning, og før nå har vi hatt sterk krone lenge. Skal en ha et næringsliv som er eksportrettet i Norge, så måtte kronen på et eller annet tidspunkt blitt svakere, sier han.
Nordox-direktøren kan imidlertid ikke love at bedriften, som har produksjon sentralt i Oslo, vil bidra til å øke sysselsettingen i landet.
- En ting er inntjeningen, en annen er etterspørselen. Etterspørselen øker ikke noe særlig, men holder seg stabil. Vi leverer mest til Asia, mye til Kina og Korea. Der ser vi at aktiviteten fremdeles er laber i forhold til hva den var for noen år siden, sier Tomasgaard.
- Vår omsetning er veldig avhengig av prisen på råvarer, men vi forventer at volumene holder seg, legger han til.
Tirsdag legger Norsk Industri frem sin konjunkturrapport for 2014. Da vil direktør Kunt E. Sunde for Bransje og Industripolitisk avdeling presentere en fersk analyse av kronekursens betydning for medlemsbedriftene.
Overfor DN.no legger han ikke skjul på hva som kommer til å være noe av hovedbudskapet:
- Det er veldig viktig for industrien at vi har fått brutt spiralen med sterkere kronekurs, så håper vi at den holder seg svak over en litt lenger tidsperiode. Dagens nivå er veldig hyggelig, sier Sunde.
Les mer på DN.no:
Kronen holder stand etter makrorush
- Vanskelig å finne nytt arbeid
Svak shoppelyst i desember
Eurosonen: Lavere inflasjon enn ventet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.