Norge er på full fart inn i en ny kjøpefest. Men når styringsrenten kommer opp i 4,5 prosent i 2013 er det full stopp, tror Nordea Markets.

- Da når vi vår rentetopp. Da vil man merke at forbruket dempes og boligprisene begynner å korrigere ned, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

Svir mer
Sammen med de andre økonomene i Nordea Markets la hun onsdag frem meglerhusets prognoser for utviklingen i norsk økonomi de kommende årene.

Norske husholdninger har historisk mye gjeld og Nordea-økonomene tror derfor at hvert eneste rentehopp fremover vil svi mer enn tidligere.

- Det er gjeldsoppbyggingen som skjedde i forrige lavrenteperiode som utgjør den største forskjellen, sier Boye.

Selv om gjeldsveksten har vært relativt moderat de siste årene, har den likevel fortsatt å tikke oppover. Inntektsveksten har nemlig vært enda svakere enn gjeldsveksten. Gjeldsbelastningen i norske husholdninger har derfor steget til over 200 prosent av disponibel inntekt.

- Husholdningene tåler ikke like høy rente som tidligere, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.




Stopper før
I forrige runde med renteoppgang stoppet ikke Norges Bank med renteøkningene før styringsrenten nådde 5,75 prosent sommeren 2008.

I runden før der igjen, da toppen ble nådd sommeren 2002, var renten på syv prosent før Norges Bank begynte å tenke på å sette renten ned igjen.

Denne gangen stopper de på 4,5 prosent, tror Boye og Juel. Det betyr at renten kan settes opp ti ganger med 0,25 prosentpoeng.

- Oppgangen stopper, og da er det ikke grunn til å bremse mer, sier Boye.

Etterslep
Selv om både forbruk og boligpriser er i ferd med å ta seg kraftig opp, er Norges Bank foreløpig ikke alt for bekymret for gjeldsutviklingen i husholdningene.

- Det lave rentenivået har så langt ikke utløst tiltakende gjeldsvekst i husholdningene, skrev Norges Bank i begrunnelsen for at renten ble holdt uendret på 2,0 prosent ved rentemøtet i desember.

Juel peker på at gjeldsveksten er en etterslepende indikator og at det derfor vil gå tid før eventuell gjeldsoppbygging vil vise igjen i statistikken.

- Da er det litt sent å reagere, sier Juel.

Les mer:

- Prisboom kan kvele veksten

- Boligprisene kan falle 20 % (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.