- Produksjonen fra ultradypt vann må tidobles på 12 år, sier Jarand Rystad.

Rystad Energy kommer i sine regnestykker til at verden trenger all den oljen som er tilgjengelig, både ukonvesjonell på land og ultradypvann og dypvann offshore, selv for å oppnå de mest konservative estimatene for energietterspørsel. Det gjør at Jarand Rystad lyst på fremtiden i norsk oljeserviceindustri.

Les også: - Det er dette vi skal leve av

Og det gjelder særlig riggeierene. Mye av oljen som kan utvinnes de neste tyve årene ligger på dypt vann.

- Nå har vi 170 dypvannsrigger, som leverer en million fat fra ultradypvann, og vi skal opp over 10 millioner fat fra slike felt på bare 12 år. Spørsmålet er hvor mange rigger vi trenger vi da?

Noen av disse riggene brukes i dag på grunnere vann eller til leting, så det er litt kapasitet å gå på. Men siden 2008 er det levert 117 nye rigger i segmentet, og likevel går produksjonen litt ned. Mer komplekse og dypere brønner gjør at det trengs flere rigger per fat.

- Utenfor Rio klarer en rigg to brønner i året, på Troll-feltet i Nordsjøen kan en rigg bore 4-5 brønner i året. I tillegg er det raskere fall i produksjonen på dype felt med høyt trykk og temperatur, sier han.

Hvis man ser på navngitte ressurser felt for felt, kommer Rystad til at riggeierne ikke trenger å stramme inn på livremmen med det første.

- I følge denne modellen trenger vi da 241 rigger nå, 473 rigger i 2020 og 689 rigger i 2030. Det er ganske høye tall, vi er ikke i nærheten av å ha så mange rigger nå, men vi har kapasitet til å bygge dem, for det tilsvarer bare at vi fortsetter å bygge 25 rigger i året.

- Dette er gode nyheter for norske leverandørindustri, boreklyngen i Kristiansand og norske riggeiere som vil kunne være med på dette.

Les også: Her er Norges nye oljeprovins
Moræus Hanssen har tjent én milliard på si
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.