- I utganskepunktet virker det som om Hugo Chavez død har begrenset effekt på oljeprisen, men på kort sikt kan det føre til produksjonsproblemer, sier oljeanalytiker Trond OMdal i Arctic Securities.

Hugo Chavez brukte landets olje for å gjøre naboland til uatskillelige venner og inntektene til å servere landets fattige subsidiert mat og drivstoff. Men en femdel av Venezuelas oljeproduksjon er blitt borte fra han tok over til i dag. Det er investert lite i oljeboring og teknologi og Chavez gjorde lite for å tekkes de internasjonale oljeselskapene.

Likevel står Venezuela nå for 3,5 prosent av verdens oljeproduksjon. Uklar politisk situasjon i landet gir uro rundt denne produsjonen som kommer i tillegg til usikkerhet og økt risiko i Nord-Afrika og Midtøsten. Samtidig er det lite oljeproduksjon i verden som kan settes igang eller økes raskt hvis annen produksjon faller bort.

- Endringer i regimet kan gi streik og uro. Med lite å gå på så trenger vi ikke problemer i Venezuela nå som kan forverre situasjonen ytterligere, sier oljeanalytiker i Nordea Thina Saltvedt.

Frykter streik
Venezuela skal holde valg innen 30 dager etter Chavez bortgang. Det mest sannsynlige er at Chavez utpekte etterfølger, visepresident  

Nicolas Maduro, vinner valget. Spørsmålet en hel verden stiller seg da er om han vil klare å holde landet i tøylene. Forrige gang det var generalstreik i Venezuela i 2002 førte det til at 18.000 ansatte i statsoljeselskapet ble sagt opp som opposisjonelle. Resultatet var at oljeproduksjonen falt betydelig, og landet har aldri kommet seg tilbake til gamle høyder.

- En vesentlig del av oljeproduksjonen foregår i politisk ustabile land. Det utfordrer investeringsklimaet og kan påvirke produksjon og transport direkte. Vi trenger å få mer olje inn i markedet fremover for å bygge opp en bedre produksjonsbuffer, slik at markedet slipper de kraftige oppsvingene i oljeprisen når bekymringen øker rundt verdens oljeproduksjon, sier Saltvedt.

For rundt et år siden var bufferen i markedet så lav at Irans trusler om å stenge Hormuz -stredet ga rundt ti dollar oppgang i oljeprisen.

- Opec har litt å gå på nå, men det skal ikke mer til enn at et lands produksjon faller bort før oljeprisen sendes i været, sier Trond Omdal, som mener Opec lett kan øke produksjonen med rundt en million fat om dagen, men ikke fire slik de hevder selv.

Verden "mangler" to millioner fat*
Fra mars 2011 til i dag har det til en hver tid falt ut to millioner fat i oljemarkedet som følge av politisk uro. I dag er oljeproduksjonen 2,5 millioner fat lavere hver dag enn den ville vært uten uroligheter. Størst bidrag i dag gir bortfallet av nær 1 million fat i Iran, men både i Nigeria, Libya og Syria ligger produksjonen etter og kan falle ytterligere ved endringer i den politiske situasjonen. Sudans produksjon på rundt 450.000 fat om dagen er helt borte fra markedet.

I samme periode har amerikansk skiferolje kommet inn i markedet.

Les mer om skiferoljerevolusjonen her: - Folk vil høre denne historien

Thina Saltvedt mener den amerikanske skiferoljen er helt nødvendig for å demme opp for all oljen som forsvinner på grunn av politisk uro.

- Jeg tror ikke de problemene vi ser i Nord-Afrika og Midtøsten er over på lenge ennå. Økt terrorfare kan gjøre oljeproduksjonen dyrere over hele verden på grunn av andre krav til sikkerhet for eksempel, sier hun.

- Kan bety liberalisering på sikt
Hugo Chavez har nasjonalisert oljeproduksjonen og neglisjert investeringsbehov i modne felt med nedadgående produksjon. På grunn av en stigende oljepris har ikke inntektene falt i samme takt, og Chavez har levd godt uten å investere penger i fremtidig produksjon. Nå er investeringsbehovene skrikende og oljeprisen stabil. Med mindre oljeprisen stiger betydelig vil produksjonsnedgangen merkes på budsjettene Chavez etterkommer får å rutte med.

- Det kan på lengre sikt være begynnelsen på slutten på den bolivarske revolusjonen. Venezuela har det største potensial på vestlige halvkule, sier Trond Omdal.

Verdens største oljereserver som tungolje i Orinocobeltet.

- På sikt kan endringene i Venezuela bety at det åpnes opp for flere internasjonale selskaper og mer produksjon. Vi kan se at Venezuela innfrir sitt potensial, sier Saltvedt.

Les også: Oljen i Arktis kan bli ulønnsom