Les også: - Bunnen er passert
Talsmannen for Det hvite hus som opplyste at nødplanen var oversendt i går, fredag, ville ikke gå inn på detaljer om hva planen inneholder.
Men kilder i banksektoren sier at det dreier seg om en plan til en verdi av mellom 500 og 800 milliarder dollar for å kjøpe opp råtne lån og andre verdipapirer med råtne lån som sikkerhet som banker og finanshus sitter på.
Planen går ut på at staten selger lånene igjen etter en tid, og det vil ikke bli fastsatt noen frist for at lånene skal avhendes.
I et møte med kongressledere torsdag varslet finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke en plan til en verdi av hundrevis av milliarder dollar for å få slutt på kredittørken som er en følge av boliglånskrisen.
Lover samarbeid
President George W. Bush sa i forbindelse med planen at staten bør gripe inn i markedet bare når det er nødvendig, men at det nå er av avgjørende betydning på grunn av den skjøre tilstanden til finansmarkedet.
Demokratiske ledere lovte å samarbeide med regjeringen om en rask aksjon for å redde finanssektoren etter orienteringen sent torsdag kveld fra Paulson og Bernanke.
Kongressen må godkjenne planen, men kongresslederne sa at de ikke har noe alternativ. Planen vil uten tvil være mot protestene til noen medlemmer som mener det er prinsipielt galt med statlig inngripen og feil at de bankene som har forårsaket krisen med uansvarlige utlånsvirksomhet, skal slippe unna.
Dager fra sammenbrudd
Senator Chris Dodd fortalte at møtet var en skremmende opplevelse. Bernanke gjorde det klart at USA sto bare dager fra et totalt sammenbrudd i finanssystemet, med børskrakk, konkurser og massiv arbeidsløshet som resultat, og at hele det internasjonale finanssystemet var truet av krisen.
Han sa alle som var til stede var sjokkert over hva de fikk høre, og det var fullstendig taushet i lange sekunder etter at utredningen var over. Det var som om all oksygen gikk ut av rommet da de ble orientert om potensialet for katastrofe som resultatet av krisen, sa han.
Bush antydet også at USA sto foran en krise av uante dimensjoner da han fredag forsvarte redningsaksjonen.
Summene som trengs for å gjennomføre redningspakken, er så enorme at selv den amerikanske statskassen ikke rår over penger nok. For å kunne finansiere aksjonen, må det selges statsobligasjoner, som i praksis betyr at USAs gjeld øker, eller det må trykkes opp mer penger, som ville føre til høyere inflasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.