Analytikere og europeiske politikere fikk seg en kraftig overraskelse da den greske statsministeren Giorgos Papandreou mandag erklærte at han vil holde folkeavstemning om redningspakken.

Det betyr at usikkerheten rundt eurosonens skjebne vil kunne vedvare. Pessimistene ser for seg en situasjon hvor greske meningsmålinger sprer uro i markedene helt fram til avstemningen holdes.

– Dette kommer til å skape ny usikkerhet og volatilitet i markedet. I bunn og grunn så blir EUs forsøk på å få til en avtale visket ut, sier Kathy Lien fra selskapet GFT Forex.

Nye kutt
Eurolandenes avtale i forrige uke innebærer at den greske statsgjelden kuttes med nærmere 30 prosent. Dessuten skal Hellas få 130 milliarder euro i ekstra krisehjelp, i tillegg til støtten som er bevilget tidligere.

Dette kan gjøre det mulig for grekerne å betjene statsgjelden, men betingelsen er nye innstramminger som kan koste 100.000 mennesker jobben de neste tre årene. Også pensjonene skal kuttes kraftig.

– Beslutningen om å holde folkeavstemning er bra for demokratiet, men vil trolig gjøre eurokrisen verre ved å øke usikkerheten i et svært sårbart klima, sier Sony Kapoor fra tankesmien Re-Define til avisa Financial Times.

– Umiddelbart erklære konkurs
Både innstrammingene og følelsen av å bli styrt fra utlandet har gjort grekerne skeptiske til løsningsforslaget. I en meningsmåling i helgen svarte nesten 60 prosent at de er negativt innstilt til redningspakken.

– Hvis det blir en folkeavstemning, så kan vi rimeligvis konkludere at de kanskje ikke godtar innstrammingstiltakene. Vi kan konkludere med at det vil få korthuset til å rase, sier Howard Wheeldon fra meglerhuset BGC Partners i London.

Også den greskkypriotiske økonomen og nobelprisvinneren Christopher Pissarides er bekymret.

– Dersom det blir «nei» i folkeavstemningen, så vil Hellas umiddelbart erklære at landet er konkurs. Jeg kan ikke se for meg at de blir værende i eurosonen, sier Pissarides.

Rekker til januar
Den greske finansminister Evangelos Venizelos har sagt at folkeavstemningen trolig vil bli holdt tidlig i 2012.

Etter planen skal en ny utbetaling av krisehjelpen til Hellas finne sted i midten av november, men disse pengene tar trolig slutt i januar, omtrent samtidig med folkeavstemningen. Stemmer grekerne nei, vil regjeringen derfor gå tom for penger i løpet av svært kort tid.

Ikke alle eksperter tror grekerne vil avvise eurolandenes nye redningspakke, og Alberto Bernal fra selskapet Bulltick Capital Markets tror avstemningen vil kunne styrke statsminister Papandreou.

– Jeg regner ikke med at dette vil slå feil. Flertallet av befolkningen skjønner at det må skje justeringer i forbruket hvis Hellas fortsatt skal være medlem av eurosonen, sier Bernal.

Han tror Papandreou ønsker folkeavstemningen for å sikre mer støtte til sin innstrammingspolitikk fra de greske fagforeningene.

Les også: - Korthuset kan rase


<b>Gresk folkeavstemning om EUs nye kriseplan</b>

<b>- Det vil bli et nytt sjokk</b>

<b>- Dette vil bare forverre gjeldskrisen</b>


<b>Underskuddet fortsatt i vekst i Hellas</b>

<b>Dette kan skje hvis eller når Hellas faller</b>

<b>- Alvorligste finanskrisen siden 1930-tallet, hvis ikke noensinne</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.