USAs tidligere finansminister, Henry Paulson, mener det vil gå lang tid før den europeiske gjeldskrisen er løst.
Til tross for at det er likheter med hva USA gikk igjennom i starten av finanskrisen, så er problemene i Europa mer komplekse og vil "ta år å ordne seg", ifølge ham.
- Det er likheter i en viss forstand. Dette har pågått en lang tid, og jeg tror det det vil ta år før det løser seg, sier han til CNBC onsdag.
Paulson, som ble headhuntet til jobben som finansminister av president George Bush mens han fortsatt var toppsjef i meglerhuset Goldman Sachs, hadde hovedansvaret og regien for amerikanske myndigheters håndtering av kollapsen i subprime-markedet og den påfølgende stansen i kredittmarkedet i 2007 og 2008.
Han fortsatte jobben under president Barack Obama, før dagens finansminister Timothy Geithner tok over i årsskiftet 2008/2009.
Les også: - USA var veldig nær økonomisk kollaps
Kollisjon mellom politikk og finans
Paulson mener at USA under finanskrisen ble utsatt for en kollisjon mellom politiske krefter og markedskrefter.
- Det er i virkeligheten det du ser i Europa. De strukturelle problemene rundt EU er svært vanskelige, sier han.
- Det viktigste er å beskytte bankene fra en stor konkurs som kan dra ned hele banksystemet, legger han til.
Se til Lehman
I USAs tilfelle tillot amerikanske myndigheter investeringsbanken Lehman Brothers å kollapse, eller snarere; det lyktes ikke å selge virksomheten innen tilliten til banken var borte. Ettersom banken hvilte på lån fra andre banker over natten, såkalte korte penger, hadde den lite å dekke sine forpliktelser med når kranene først ble stengt.
- Den ene tingen man bør dra ut av Lehman Brothers er at du ikke vil at en stor systemkritisk institusjon skal feile, og du vil definitivt ikke det med en medlemsstat i Europa, sier Paulson.
Roser likviditetstiltak
Den tidligere finansministeren, som nå representerer sin egen virksomhet, Paulson Institute, mener den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi har "tatt et stort skritt" i retning av å stabilisere bankene med en massiv injekson av likviditet i markedet.
Den europeiske sentralbanken lanserte en langsiktig refinansieringoperasjon (LTRO) i desember i fjor, der de tilbød europeiske banker treårige lån til en historisk lav rente på én prosent. En ny refinansieringsrunde er planlagt 29. februar, ifølge CNBC.
Les også:
Draghi: Tiltakene har virket
Bedring for Europas krisebarometer
- Vi nærmer oss en konkurs
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.