Tirsdag kveld gikk det kypriotiske parlamentet med overveldende flertall imot et forslag om å innføre en avgift på bankinnskudd som betingelse for et kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Ingen løsning
Dermed står Kypros uten noen redningspakke på 10 milliarder euro.

- Bankene i landet skulle etter planen åpne igjen torsdag. Det kan de umulig gjøre, for gjett hva innskyterne da ville gjøre torsdag morgen? Selvfølgelig ta ut alle sine innskudd, noe som ville bety at bankene faller sammen som korthus, skriver sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

- Det tegner til å bli fortsatt stengte banker på Kypros og en ny helg med forhandlinger for finansministerne i eurosonen, legger han til.

Markedsreaksjonen i både asiatiske og europeiske aksjemarkeder har så langt vært dempet.

- Det skyldes nok at markedet etter gårsdagens nei forstår at en kriseløsningsmodell hvor innskyterne må bidra på denne måten aldri vil bli forsøkt andre steder. Så vi bør takke det kypriotiske parlamentet for at de sa nei. Det japanske markedet er stengt og i Asia for øvrig er det stort sett oppgang på børsene, skriver Juel.

Får kriselån i sentralbanken
Avstemningen i det kypriotiske parlamentet endte med 36 stemmer imot og 26 blanke stemmer. Ifølge valutaanalytiker Magne Østnor i DNB uttalte Den europeiske sentralbanken ECB etter tirsdagens avstemning at kypriotiske banker fortsatt vil få tilgang til likviditet gjennom sentralbankens nødlånsordning (Emergency Liquidity Assistance).

- Hva disse innebærer er ikke kjent, men den kypriotiske presidenten sa i helgen at en av de kypriotiske bankene ville gå konkurs denne uken uten en hjelpepakke på plass, skriver Østnor i morgenrapporten fra DNB onsdag.

Uten en skikkelig løsning kan konsekvensene bli store, også utenfor Kypros, ifølge flere analytikere.

- Dersom parlamentet ikke klarer å skaffe tilstrekkelig finansiering er hjelpepakken truet, noe som øker risikoen for en bankkrise, euroexit og smitte til andre land, skriver analytiker Karl Steiner i morgenrapporten fra SEB.

Henvender seg til Russland
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror situasjonen kan ende i et storpolitisk drama.

- Jeg tror at dette betyr at Kypros er på vei ut av eurosonen, sa Mork til DN.no tirsdag kveld.

Internasjonale medier rapporterte da at den kypriotiske finansministeren allerede har landet i Moskva. En rekke russiske selskaper og privatpersoner er kunder i kypriotiske banker.

- Jeg er overrasket over at de nå vender seg til russerne, og det er vanskelig å se hvordan dette skal ende, sier Mork.

Sjeføkonomen tror ikke de andre landene kan leve med at det kommer inn russisk dominans på Kypros. Det vil i tilfelle by på et stort politisk drama, advarer han.

Veldig mye kan skje
Storbritannia, som har to militærbaser på øyen, og USA, som har sterke interesser i området, vil neppe tolerere økt russisk innflytelse, ifølge Mork.

Samtidig er russerne veldig interessert i å erstatte sin base i Syria, påpeker han.

- Her er det mye mer enn økonomi på spill, og her kan veldig mye skje, sier Mork.

LES MER:

<b>- Kypros er på vei ut av eurosonen</b>

<b>EU vil fortsatt hjelpe Kypros</b>

<b>Kypros går mot bankerott</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.