Denne uken har mange markedsaktører rettet oppmerksomheten mot høringen i den tyske forfatningsdomstolen i Karlsruhe. Domstolen skal senere i år avgjøre om Den europeiske sentralbankens (ECB) tiltak for å stoppe spekulasjonen i de gjeldstyngede eurolandenes statsrenter, det såkalte OMT-programmet, er i strid med tysk grunnlov.
- Bundesbank-sjef Jens Weidmann serverte gårsdagens lille udetonerte sprengladning da han på direkte spørsmål svarte at han var for å begrense ECBs mandat slik at OMT ikke kunne tillates, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.
- Vinner han frem, truer kaos, skriver sjeføkonomen i rapporten.
Kjent motstand
Som sjef for den tyske sentralbanken Bundesbank er Weidmann også blant rådsmedlemmene i ECB. Helt siden tiltaket ble lansert ifjor høst har Weidmann uttrykt sin motstand mot at sentralbanken gjennom OMT-programmet kan gjøre ubegrensede kjøp av et enkeltlands statsobligasjoner for å presse ned landenes statsrenter.
- At Weidmann mener dette, er derfor ingen overraskelse. Men dersom forfatningsdomstolen skulle lytte til ham og anmode tyske myndigheter om å forsøke å innsnevre ECBs handlingsrom ville kaos true. Dette ville kreve tidkrevende og politisk trøblete traktatendringer, som eurolandene ikke er rede til å aksle i dagens skjøre politiske landskap, skriver Dørum.
LES OGSÅ PÅ DN.no:
«Spiller høyt»
DNBs sjeføkonom peker også at bedringen vi har sett i finansmarkedene verden over det siste halvåret i stor grad hviler på ECB-sjef Mario Draghis løfte fra ifjor sommer om å gjøre alt som står i hans makt for å bevare euroen og den påfølgende løsningen med å tillate ubegrensede støttekjøp.
- Tiltaket (...) innebærer at ECB i realiteten garanterer (kortsiktig) finansiering av alle eurosoneland dersom markedet stenger døren, så sant de holder orden i statsfinansene. Om garantien skulle bortfalle, er mye av dagens markedsprising tuftet på utrygg grunn. Slik sett spiller Weidmann høyt. Skulle han vinne frem, er konsekvensen økt ustabilitet og trolig aktivitetsnedgang, mener Dørum.
Tror på godkjennelse
DNB-økonomen tror imidlertid ikke at Weidmann vinner frem med sitt syn. Han peker på at Tysklands forbundskansler Angela Merkel allerede ifjor fastslo at ECB har handlet innenfor sitt mandat.
- Å innsnevre mandatet og kaste Europa ut i nye runder med usikkerhet og kaos, er ikke Merkels ønske, skriver Dørum.
Analytiker Holger Sandte i Nordea Markets tror heller ikke at domstolen vil si nei til tiltaket.
- Jeg vurderer fortsatt at en «Ja, men...»-avgjørelse er sannsynlig, og at tvilen kommer ECB til gode. Dersom domstolen sender saken videre til Europadomstolen, kan finansmarkedene trolig slappe av, med tanke på at dommerne har ord på seg for å være integrasjonsvennlige, skriver Sandte i en oppdatering fra meglerhuset.
LES OGSÅ:
Nå kan de skape ny panikk i markedene
Denne uken skal den bitre kampen avgjøres (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.