- Verdensøkonomien er nå godt inne i sitt verste tilbakeslag siden krigen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor er ikke i tvil. Bedringen kommer ikke før til neste høst. Fallet vil fortsette i år, der norsk bruttonasjonalprodukt vil falle med 1,5 prosent.

- Verdensøkonomien fremover bli preget av stor overkapasitet, med press nedover på lønninger, priser og marginer. Samtidig vil mislighold, konkurser og faktiske banktap øke markant, skriver Dørum i DnB Nors ferske rapport om økonomiske utsikter.

Vil være vanskelig en stund
Han peker på at lavere kapasitetsutnytting og jobbtap kan gi store annenrundeeffekter i form av sviktende etterspørsel.

- Tilgangen på kreditt vil være vanskelig en god stund. Nedbygging av gjeld tar tid, slik historiske erf#229er viser. Og der tidligere bankkriser stort sett har vært enkeltstående, nasjonale hendelser, er denne global, skriver han.

Han åpner også for at tilbakeslaget kan bli mer alvorlig enn han nå anslår.

- Bildet er imidlertid ikke helsvart. Samtidig som krisen er den alvorligste siden krigen, er også mottiltakene de mest offensive noensinne. Budsjettpolitikken er lagt om i ekspansiv retning, skriver sjeføkonomen.

Fungerer bedre
Han peker på at såkalte kvantitative lettelser – i praksis seddelpressefinansiering – er innført i flere land.

- Markedene fungerer bedre enn før jul. Nøkkeltallene tyder på at de største fallene i aktivitet er et tilbakelagt stadium. I USA er korreksjonen i boligmarkedet kommet svært langt allerede. Tillit og etterspørsel kan snu fort. Vi vil derfor heller ikke utelukke at omslaget kan komme raskere enn vi anslår, skriver Dørum.

Dørum medgir at bildet har blitt enda verre enn han hadde forutsett.

- Virkeligheten overgikk frykten. Med god margin, skriver han.

På plussiden
Samtidig tror han at de største fallene i aktivitet er bak oss, og peker også på at de fulle virkningene av de historisk store stimulansene som er satt i verk eller varslet er ikke sett.

- Viktigst på plussiden er at akkurat slik tilbakeslaget er det alvorligste siden krigen, er også myndighetenes tiltak de mest offensive man har sett på noen generasjoner, trolig noensinne, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.