Det var langt mellom lyspunktene og konsernsjef Ole Enger var brutalt ærlig da han la frem Recs resultat for tredje kvartal tirsdag.

Kvartalet ble preget av fallende priser, lav kapasitetsutnyttelse, høye ekspansjonskostnader og store nedskrivninger. Og Rec-sjefen forbereder seg på at tidene vil forbli tøffe.

- Det er ikke noe hokuspokus. Vi må bare beholde roen. Det nytter ikke å bli oppkavet, oppsummerer Enger til DN.no etter presentasjonen.

Markedsforholdene har mer eller mindre blitt snudd på hodet i solenergibransjen i løpet av det siste året. Etterspørselen har rast, samtidig som stadig mer kapasitet kommer til i den relativt unge industrien.

Ifølge Enger kan etterspørselsfallet vise seg å bli på mellom 35 og 40 prosent i år. Og selv om den skulle ta seg kraftig opp til neste år, vil overkapasiteten bare øke siden stadig mer produksjonskapasitet ferdigstilles.

Nøktern realist
Overkapasitet er ensbetydende med fortsatt prisfall. Rec-sjefen var derfor svært så nøktern da han snakket om selskapets fremtidsutsikter på dagens presentasjon.

  • Markedet vil fortsatt være preget av overkapaistet og prisfall.
  • Rec sliter med å komme til enighet med kundene i reforhandlinger av tidligere inngåtte kontrakter på waferleveranser. Selskapet venter ytterligere press på kontraktsprisene. . Rec har samtidig sett seg nødt til å trekke på enkelte bankgarantier som er gitt i forbindelse med waferkontrakter.
  • Negativt resultatbidrag fra fabrikkene i Norge og Sverige også i kvartalene som kommer.
  • Selskapet sliter med innkjøringskostnader og teknologiske utfordringer. Silisiumsfabrikk nummer tre i Moses Lake er fortsatt under innkjøring.
  • Målet om en silisumproduksjon på 9.000 tonn i år vil ikke bli nådd.

Enger innrømmer at han er overrasket over det kraftige konjunkturomslaget som bransjen har opplevd.

- Voldsomt, voldsomt. Ingen hadde ventet det, sier Enger.

Nå satser han på å kjøre fabrikkene for fullt for å øke kostnadseffektiviteten og dermed bedre konkurranseevnen.

- Vi vil kjøre full kapasitet så lenge som mulig, men vi vil selvfølgelig unngå å bygge lager, sier Rec-sjefen.

Kan ramme norsk produksjon
Han mener det nye gigantanlegget i Singapore vil spille en nøkkelrolle i forhold til konkurransesituasjonen. Fabrikken, som skal produsere wafere og moduler, vil ifølge Rec-sjefen gi stordriftsfordeler som vil gi en langt mer kostnadseffektiv produksjon en selskapets eksisterende fabrikker. Han trekker også frem at den nye organisasjonen i Singapore har riktig kompetanse og at regionen er optimal med tanke på forskning og utvikling.

Modulproduksjonen i Singapore skal etter planen starte opp i andre kvartal 2010, mens waferproduksjonen skal startes i 2011.

Enger ser ikke bort fra at det nye anlegget i Singapore vil gi konsekvenser for driften i Norge og Sverige, hvor produksjonskostnadene ligger på et mye høyere nivå.

- Det kan vi ikke utelukke, for vi tror at det er mye mer konkurransedyktig det vi gjør der nede, sier Enger.

Mangler kompetanse
Rec-sjefen var også brutalt ærlig på selskapets utfordringer når det gjelder kompetanse og teknologi.

- Vi er en fersk organisasjon som mangler kompetanse gjennom nesten hele verdikjeden, slo Enger fast i løpet av presentasjonen. Han pekte også på at selskapet taper alt for mye på teknologiske feil på produksjonsutstyret.

- Vi kan forsikre om at ikke bare vi, men også hele organisasjonen er klar over situasjonen.

Nå vil han konsentrere seg om forbedring av drift, teknologi og organisasjon.

- Det er en stabiliseringsprosess og forhåpentligvis vil vi forbedre oss over tid. Det handler om tålmodighet og mest av alt om å være målrettet.

- Vi er en ung organisasjon med potensiale, konstaterte Enger.

Tirsdag faller Rec 8,7 prosent til 38,53 kroner. Aksjen er dermed litt over to og en halv krone fra den historiske bunnoteringen fra 6. mars i år. Den dagen sluttnoterte aksjen til 36,09 kroner.

Les også: Milliardtap for Rec og - En smertefull lekse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.