Det siste året har 3D vært et av de aller heteste trendene innen elektronikk. Film og spill i 3D på kino og i stua er noe bransjen har prøvd å fortelle oss at vi trenger. Men de har ikke helt lykkes.
I storformat må man ha spesialbriller, men på mindre skjermer kan man også skape 3D-effekt i bildet uten hjelpemidler. Nintendo var først ut med brilleløs 3D på en spillkonsoll, så kom LG med den første 3D-telefonen og nå er HTC klar med Evo 3D i det norske markedet.
3D-effekten
Det man får for de ekstra tusenlappene man betaler for 3D er noen få spill med dybdeeffekt og muligheten til å ta bilder og video i 3D. Bildene og filmene kan ses i 3D på telefonens skjerm eller en kompatibel 3D-tv.
Selve 3D-visningen er mye bedre enn på LG Optimus 3D. Synsvinkelen som gir riktig 3D-effekt er mye større enn hos LG og bildet er mindre forstyrrende på øynene.
Likevel gir det lite ekstra verdi å spille spill på mobilen med dybdeeffekt. Det har selvsagt også med utvalget av spill å gjøre, men opplevelsen er ikke naturlig nok til at man slutter å være bevisst på at man sitter og ser på en 3D-illusjon.
Bilder og video i 3D har også begrenset verdi. Begge deler blir utvilsomt mye bedre i 2D, så her må man være spesielt interessert i teknologien for å få noe utbytte. Det er mulig fremtidige applikasjoner kan gjøre 3D viktig, men jeg har ikke sett dem så langt.
Mange jeg har vist telefonen til blir dessuten svimle av 3d-effekten og opplever det som ubehagelig.
Design
Telefonen er utformet i tråd med alle andre HTC-telefoner i samme størrelse. Skjermen er god å se på og størrelsen gjør den god til surfing og e-post.
Den største svakheten til denne telefonen er bakdekselet, som ikke sitter helt tett på. Det er litt løst bak og i tillegg har det fått en tekstur som forsterker billigplast-følelsen. På høyre side sitter en kameraknapp og en veksler som skrur av og på 3D. Disse knappene sitter ganske løst og gir et inntrykk av lav byggekvalitet.
Brukeropplevelse
Evo 3D er som alle HTC-telefoner basert på Sense-filosofien. Sense-filosofien går ut på at HTC vil gjøre smarte tilpasninger for brukerne som ikke vises så godt at man blir oppmerksomme på dem. Og som på andre telefoner fungerer dette bra. Spesielt skriving fungerer bedre på HTC enn andre merker og det er lettere å gjøre tilpasninger av startskjermen.
Konklusjon
Etter å ha testet to smarttelefoner med brilleløs 3D er konklusjonen fortsatt at 3D er mer kult fra et teknologisk ståsted enn det er nyttig. 3D på mobilen gir ingen ekstra verdi for de fleste brukere og det er derfor vanskelig å anbefale en telefon som koster opp mot 6.500 kroner bare på grunn av det. Er ikke 3D viktig for deg bør du heller velge en annen smarttelefon med samme ytelse for lavere pris.