Fredag kveld handles et britisk pund til 8,95 kroner. Det er det sterkeste nivået mot pundet siden slutten på 1970-tallet.
Ifølge Norges Banks månedsgjennomsnitt av daglige valutakurser at pundet ble handlet til under ni kroner mot slutten av 1976.
Bare i løpet av dagens handel har pundet svekket seg rundt 12 øre mot kronen. Og vi skal ikke lengre tilbake enn til slutten av august for å finne forrige gang pundet kostet mer enn ti kroner.
Nedturen kan være over
Valutastrategene hos storbanken Citigroup har tidligere anbefalt å satse på at pundet vil falle mot norske kroner. Etter den kraftige svekkelsen av pundet de siste ukene tror storbanken at nedturen snart er over.
- Nedgangen i pundet ser ikke lengre ut til å være opprettholdbar og vi tror derfor at det er fornuftig å ta gevinst, skrev valutastrateg Todd Elmer i Citigroup i en oppdatering torsdag, ifølge Bloomberg News.
Venter norsk rentehopp
Den kraftige kronestyrkelsen kommer blant annet som et resultat av at Norges Bank har signalisert at den rekordlave styringsrenten på 1,25 prosent kan bli hevet i løpet av høsten, mens de britiske kollegene i Bank of England kan komme til å holde sin styringsrenten lav i lang tid fremover.
Det er heller ikke utenkelig at den britiske sentralbanksjefen Mervyn King kan komme til å senke renten på innskudd i sentralbanken i et forsøk på å få bankene til å låne ut penger, istenfor å sette de på konto hos sentralbanken.
Les mer: Dro til Sverige, senket pundet og Pundet under 9 kroner
Sterke inflasjonstall
Dagens kronestyrkelse har sammenheng med at de norske inlfasjonstallene for september overrasket markedet.
Tidligere i dag publiserte Statistisk sentralbyrå inflasjonstall som viste at kjerneinflasjonen steg med 2,4 prosent på årsbasis i september. Analytikere TDN Finans innhentet estimater fra, hadde ventet en oppgang på 2,0 prosent.
De sterke inflasjonstallene får mange analytikere til å konkludere med at Norges Bank kommer til å heve renten på rentemøtet mot slutten av denne måneden.
Kronen har også gått sterkere mot euro i dag, og en euro koster nå 8,30 kroner. Dette er det sterkeste nivået mot euro på omtrent et år.
Kronen er lite endret mot dollar, etter at dollaren har styrket seg mot blant annet euro og yen fredag. Dollarstyrkelsen kommer etter at den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke torsdag uttalte at Federal Reserve er klar til å heve rentene så snart økonomien bedres.
Flere asiatiske sentralbanker intervernerte i valutamarkedet torsdag i et forsøk på å stanse styrkingen av deres valutaer mot dollar.