Kurdiske selvstyremyndigheter kom i går med pressemelding om de omstridte aksjekjøpene i oljeselskapet DNO i oktober i fjor.
Handlene ble gjort med regjeringens penger, angivelig på vegne av et tyrkisk selskap, skriver Dagens Næringsliv.
Etter i skjul å ha kjøpt 4,8 prosent av aksjene i DNO International 10. oktober ifjor, ble aksjene solgt videre i perioden 1. april til 8. mai i år.
Aksjetransaksjonene kan ha gitt en gevinst på 100 millioner kroner, viser DNs beregninger.
"Kan være hva som helst"
Oljeselskapet DNO International sa det fikk 175,5 millioner kroner da det solgte aksjer til den kurdiske oljeministeren ifjor. Ifølge selskapets årsrapport fikk det kun 170 millioner kroner for aksjene og nå greier ikke selskapet å gjøre rede for millionene som er borte.
- Det kan være en skrivefeil eller hva som helst annet, men dette vet jeg ikke. Folk har tatt helg og jeg greier ikke å finne ut det nå, sier DNO-talsmann Ketil Jørgensen.
KRG beordret kjøp
I meldingen heter det at aksjekjøpene i oktober ifjor ble gjennomført for å sikre DNO kapital. Videre fremgår det at transaksjonen ble gjennomført på vegne av det tyrkiske oljeselskapet Genel Enerji.
«KRG hadde blitt enig om en forhåndsbetaling/kredittfasilitet for Genel Enerji, men det var enklere for KRG å gjennomføre betalingen for aksjene direkte i stedet for å først sende pengene til Genel Enerji i et annet land.»
KRG bekrefter dermed at det var de kurdiske selvstyremyndighetene som både kjøpte og solgte aksjene. Dette fremgår også av dokumentasjon fra banken HSBC som har gjennomført transaksjonene. Banken har overfor Oslo Børs opplyst at det var Kurdistans oljeminister Dr. Ashti Hawrami personlig som beordret aksjekjøpet.
Uvisst hvor gevinsten havnet
Som DN omtalte lørdag, solgte KRG de siste 20 millioner aksjene 8. mai, samme dag som oljeminister Hawrami selv hadde sørget for å sende DNO-aksjen opp 18,9 prosent. Aksjekursen steg etter en pressemelding ble lagt ut på selvstyremyndighetenes egen hjemmeside.
Les også:
Snakket opp kursen og solgte
Hvem som sitter igjen med gevinsten på rundt 100 millioner kroner, fremkommer ikke av pressemeldingen. Men det heter at «hverken KRG, ministeriet eller noen av ministrene, offisielle representanter, ansatte eller rådgivere har hatt fordel, direkte eller indirekte (gjennom DNO eller Genel Enerji) av transaksjonen eller det påfølgende salget av aksjene».
DNO har i sine forkl#229er overfor Oslo Børs vært opptatt av at Hawrami ikke har opptrådt som oljeminister i denne saken, men som en mellommann eller agent. Dette står nå i skarp kontrast til uttalelsene fra selvstyremyndighetene selv.
Les også:
DNO skylder på finanskrisen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.