Fortsatt er det bortimot 2.000 ledige studieplasser på restetorget. I det første opptaket til restplasser tidligere denne uken fikk 3.278 søkere tilbud om plass.
-Til de ledige plassene er det nye søkere i tillegg til de som søkte ved hovedopptaket. Da restetorget ble opprettet etter hovedopptaket, var det 488 forskjellige studier å søke på. Antallet er nå nede i 411, sier informasjonsrådgiver Pål Kalvsjøhagen ved Samordna opptak til NTB.
Ved årets hovedopptak var det 107.785 søkere, og av disse var 88.397 kvalifisert for minst ett studium. Økningen i antall søkere til hovedopptaket gikk opp med fire prosent fra fjoråret.
Kan få tilbud
Etter hovedopptaket sto nesten 14.000 kvalifiserte søkere uten studieplass. Markedsføring, medisin, fysioterapi, ernæring og filmutdanning var noen av de ledige studiene.
Foreløpig har i overkant av 70 prosent av søkerne til høyere utdanning fått tilbud om studieplass. 2.917 studieplasser på 488 studier ved 36 læresteder ble lyst ut på restetorget, og av disse står fortsatt 1.887 ledige.
Ifølge Kunnskapsdepartementet tilsier erf#229en fra tidligere år at mange av dem som i øyeblikket står uten studieplass, fortsatt kan regne med å få tilbud om plass.
Populære valg
Tendensen i år er den samme som tidligere. De fleste ønsker å studere i de største byene, særlig i Oslo, Bergen og Trondheim. Ved Universitetet i Tromsø er det fortsatt ledige plasser ved 60 forskjellige studier.
Merkbart er det også på restetorget at studieplasser i Bergen er en mangelvare. Ved Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen er alle studieplassene fylt opp, og ved byens høyskole er det kun et fåtall plasser å oppdrive.
På restetorget har også søkerne sine helt klare prioriteringer når det gjelder fagretning.
- Det vi ser er at IT-studier, økonomi, administrasjon ved siden av førskolelærerutdanning er de meste populære, sier Kalvsjøhagen til NTB.
For søkere som ble tilbudt studieplass i hovedopptaket, gikk svarfristen ut 26. juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.