Les også: Statoil kuppet lederkampen

- Mitt inntrykk er at de ansatte er fornøyd med den helt nye organisasjonen vi nå legger frem, sa Helge Lund på pressekonferanse mandag ettermiddag i Oslo.

Da hadde han vært på 3 av 12 allmøter der konsernledelsen til sammen har møtt 6500 av de ansatte i Hydro og Statoil. Budskapet var den nye organiseringen av selskapet, inkludert en antydning om hvem som ikke trengs.

- Det viktigste er at jeg er, og resten av konsernledelsen er, genuint opptatt av å skape en integrert kultur og et integrert selskap. Vi får ikke ut potensialet i denne fusjonen om vi ikke får til det, sa Lund.

Kan gå ved 58 år
Selskapene har tidligere sagt at oppsigelser ikke er en aktuell problemstilling i dagens marked, og at en av hovedbegrunnelsene for fusjonen er mangel på kvalifisert arbeidskraft. Likevel er det anslagsvis 2500 stillinger som overlapper andre stillinger i den grad at det ikke er behov for dem.

- Vi løser dette gjennom mindre konsulentbruk, tidligpensjonering, vekst og tilbud om opplæring. I tillegg legger vi opp til lukrative flyttepakker, forklarte Hilde M. Aasheim, som leder integrasjonsprossessen mellom de to selskapene.

Tilbudet om tidligpensjonering går ut til alle, og StatoilHydro har ikke forbeholdt seg retten til å si nei dersom særlig ønsket kompetanse skulle ønske å slutte. Aasheim kunne ikke si hvor mange i selskapene som er over denne alderen, og ville ikke kommentere om selskapet har noen mening om hvor mange som kommer til å takke ja til tilbudet.

- Er ikke generelle pakker til alle over en viss alder noe andre fusjoner har mistet mye kompetent arbeidskraft på?

- Jeg ber deg legge merke til at det ikke er sluttpakker i denne planen, fordi vi ikke tror det er noen god løsning. Vi sier dessuten ikke at vi ønsker at folk skal slutte fordi de er 58 år, men gir muligheten, sier Lund til DN Energi.

 Dagens jobber forsvinner
Hele organisasjonen forandres og forretningsområder flyttes geografisk. Derfor skal de ansatte få søke på stillingene i den nye organisasjonen, uavhengig av hvilket forretningsområde eller hvilken avdeling de tilhører i dag. Slik kan man fortsette i selskapet uten å følge avdelingen på reise.

- Alle skal få muligheten til å si hva de vil gjøre i den nye organisasjonen og vi oppfordrer folk til å gjøre det, forklarer Hilde M Aasheim.

- Vil det si at de fristilles?

- Nei. Det er veldig viktig at dere ikke kaller dette fristilling. Alle har jobb og stillingsvern, men vi ønsker at så mange som mulig skal si hva de kunne tenke seg å gjøre. Vi mener det er en motivasjon og mulighet og at det vil føre til at det blir en bedre blanding av dagens Hydro- og Statoil-ansatte, sier Aasheim.

Dersom flere ansatte ønsker samme stilling er det satt opp kriterier for hvem som skal få den. Det er ikke nok at man kan vise til at man har samme stilling i dag.

Stavanger beholder antallet
StatoilHydro opprettholder med den nye modellen den geografiske balansen i selskapet, men det er ikke de samme stillingene som i dag i de forskjellige byene.

Les også: - Ingen oppsigelser i StatoilHydro

- Det ligger an til en liten økning i antall ansatte i Stavanger, sier Aasheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.