De fikk 24 timer på seg til utarbeide det som ble vinnerbidraget under Cannes Young Lions’ design-kategori i juni. Sunniva Grolid (24) fra Hattfjelldal i Nord-Norge og Ida Louise Andersen fra Asker fant hverandre på Norges kreative høyskole i Oslo, før de dro videre for å fullføre en bachelor i Milano. For de to studievenninnene var konkurransen i Cannes en overbevisende bekreftelse på deres evne til samarbeid.
– Født sånn, eller blitt sånn?
Ida Louise: – Jeg er utvilsomt født med et stort konkurranseinstinkt og viljestyrke. Ferdighetene har ikke kommet av seg selv, de er et resultat av hardt arbeid, som har gjort at jeg etterhvert har trent opp et øye for godt design.
Sunniva: – Det er en fin blanding. Jeg var en skeptisk og sjenert personlighet da jeg var liten, men kreativiteten og nysgjerrigheten har alltid vært der, og resten har kommet gjennom miljø og utdannelse.
– Hva driver dere til å være gode?
S: – Ubegrenset nysgjerrighet og høye ambisjoner. Både Ida og jeg er alltid ute etter å utfordre oss selv, og ta hvert prosjekt et steg lenger. Vi snakker alltid om «når» vi skal oppnå noe, aldri «hvis» vi oppnår det.
I: – Tilfredsstillelsen man opplever når man har gitt alt. Vi lærer av våre feil, men jeg slutter meg likevel til min sjef sin noe sterke uttalelse: «Jeg har nulltoleranse for middelmådighet».
Andersen og Grolid er nummer 25 og 26 av30 i DNs sommerserie om unge talenter i bransjene Etterbørs følger. Du kan lese resten av serien her.
– Hvordan ble jobben din?
I: – Etter fullført utdannelse var det viktig for meg å bli kjent med flere ulike byråer, slik at jeg kunne danne meg et inntrykk av hvor jeg kunne få det beste springbrettet inn i bransjen. Gjennom nettverksbygging traff jeg mange som ønsket å hjelpe meg videre, det endte med at jeg valgte å ta tilbudet fra en av dem, da hun skulle etablere eget byrå.
S: – Jeg fikk jobben i Elle Melle etter en grundig prosess med flere intervjurunder i tillegg til en grafisk oppgave.
Husker du superteamet Aleksander og Thea i Try? De vant Young Lions print i fjor.
– Hva er det mest spennende som skjer i bransjen nå?
S: – Vi er inne i en spennende teknologisk tid, hvor det blir tydelig at overgangen mellom ulike fagfelt blir mer og mer flytende. Dette gjør at kreatører er nødt til å ha bredere kompetanse for å være konkurransedyktige.
I: – Bransjen er også preget av et større samfunnsengasjement. Det er ikke design bare for designens skyld, men å kunne formidle et budskap som hever livskvalitet for enkeltindivider og samfunnet.
– Hvordan holder du deg oppdatert?
I: – Uansett hvor jeg er, observerer jeg omgivelsene og legger merke til detaljer. Jeg følger bevisst med på dyktige forbilder og byråenes presentasjon av arbeider på nettet og hvordan de hevder seg i konkurranser. Ellers prøver jeg å få med meg foredrag og ulike arrangementer tilknyttet bransjen.
S: – Jeg oppdaterer meg mye gjennom sosiale medier, og ved å følge med på nyskapende prosjekter og prisvinnende designere eller konseptutviklere verden over. Jeg bruker også en del tid på å sette meg inn i nye apper og nye tekniske funksjoner.
– Hvor mye tid bruker du på sosiale medier, og på hvilke plattformer?
I: – Jeg føler hjernen min skrumper når jeg bruker for mye tid på sosiale medier. Skulle jeg måtte velge en plattform, så har jeg nok hatt mest glede av Instagram.
S: – Mye. Alle. Veldig viktig. Hehe.
– Hva er deres personlige mål?
Begge: – Det er mange, men det var stort å krysse av et av målene som sto høyt da vi vant Young Lions Design i juni. Vi vil naturligvis jobbe mot flere priser, og å arbeide noen år utenfor Norges grenser er også en ambisjon, sier Andersen som svarer for begge.
– Hva skal til for å bli god i deres bransje?
I: – Det er viktig å være detaljorientert, samtidig som man har kontroll på helheten. Man kommer langt med å være genuint engasjert og ta initiativ.
S: – Man må stille spørsmål, tørre å være annerledes og stole på seg selv. Å være designer er ikke bare et yrke man velger, det er en livsstil.
– Hva kan ledere gjøre for å bringe frem nye talenter?
Begge: – Gi tillit, da tar man fort ansvar. Gode diskusjoner er viktig, men ikke hold igjen tilbakemeldingene, det er det man vokser og utvikler seg på, sier Grolid på vegne av begge.
– Hva gleder du deg mest til i sommer?
S: – Jeg gleder meg mest til sene sommerkvelder i hjembygda Hattfjelldalen, og festival i England i slutten av august blir en bra avslutning på sommeren.
I: – Etter å ha besteget Trolltunga, ser jeg frem til flere hytte- og båtturer innimellom travle arbeidsdager.
Eller les om superteam Aleksander og Thea i Try (26), kommentator Aksel Braanen Sterri(28), «Drittunge» (24) som gjør kometkarriere, artist Arshad Maimouni (21), Maria Navarro Skaranger (21) som har skrevet boken «Alle utlendinger har lukka gardiner», Sara Övinge(26) som er den yngste uteksaminerte fra diplomstudiet ved Musikkhøgskolen noensinne, gravejournalisten Anders Fjellberg (26), bloggeren Annette Haga (24), Christine Røde (24) som jobber i Facebook, ballettdanser Sofia Skjønneberg (21) artist Fay Wildhagen (21), regissør Henrik Martin Dahlsbakken (26) eller Mathias Fischer (22) som skriver kommentarer i BT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.