Før Axel Bøyum skulle spille tenåringsgutt med et hemmelig forhold til bestekameraten i NRK-serien «Øyevitne», fikk han beskjed om å se «Brokeback Mountain» i hjemmelekse. Serien ble godt mottatt, og Bøyum har siden spilt hovedrollen i «Det merkelege som hende med hunden den natta» på Teatret Vårt i Molde. «Et skuespillertalent av de sjeldne», var Klassekampens reaksjon. Til høsten blir det rolle på Det norske teateret i Carl Frode Tillers «Kven er redd?» for 20-åringen fra Nordstrand i Oslo.
– Født sånn eller blitt sånn?
– Jeg er nok ikke født sånn. Familien min har ingen sterk tilknytning til teater og film, men det er vel kommet sånn av egne interesser.
– Når fant du ut at det var skuespiller du ville bli?
– Det var nok i tiendeklasse på ungdomsskolen. Da fant jeg ut at nå skal jeg endelig gjøre noe jeg har lyst til selv. Jeg søkte på teaterlinjen på Hartvig Nissen, og gikk der i tre år.
– Hva driver deg?
– Det at jeg får lov å gjøre så mye som jeg vanligvis ikke kan som meg selv, som Axel. Jeg får lov til å være i tilstander jeg aldri har vært i. I Molde spilte jeg en autist, og det er noe med det å bryte ut av det man vanligvis gjør.
Axel er nummer 17 av 30 i DNs sommerserie om unge talenter i bransjene Etterbørs følger. Du kan lese resten av serien her.
– Hvordan fikk du NRK-rollen?
– Jeg var inne på auditions i et halvt år, rundt 13 ganger. Jeg var egentlig kun i NRKs statistarkiv, men så ble jeg ringt opp og spurt om jeg ville prøve meg. Jeg var innom mange ganger, og det var veldig mange gutter som var inne, så det tok litt tid, men jeg fikk den til slutt.
– Hva er det mest spennende som skjer i din bransjen nå?
– Det jeg merker i teatermiljøet er at man virkelig prøver å få ungdommer til å gå på teater. Jeg synes det er viktig at unge også ser mer teater og deltar i debatter, som man gjorde før.
– Hvordan skal teatrene lokke unge inn i salene?
– Jeg tror først og fremst man kan lage og gjøre ting som appellerer til ungdom. Det er ofte slik at veldig gamle stykker settes opp igjen, historier som unge har hørt gjennom alle år. Som «Et dukkehjem» – som alle har hatt en debatt om på skolen. Konserter er blitt veldig populært blant unge, og kanskje man kan se til det.
– Hva er ditt personlige mål?
– Jeg er egentlig veldig glad hvis jeg får lov til å leve som skuespiller, men grunnleggende er målet mitt å få mennesker til å kjenne seg igjen og få frem reaksjoner hos dem, enten ved få dem til å le, gråte eller smile.
– Hva skal til for å bli god i din bransje?
– Du må ha variasjon i hva du kan og gjøre ulike ting, som synge og danse. Samtidig tror jeg du må ha tålmodighet til å huske at man gjør dette for kunsten og ikke for pengene. Det er ofte det ikke er all verdens å hente, men man gjør dette for dem som ser på og i noen tilfeller deg selv.
– Hvordan holder du deg oppdatert?
– I bransjen går det gjennom agentfirmaet, som fikser ulike auditions og sånne ting. Ellers leser jeg og følger med på ulike debatter i mediene.
– Hva gleder du deg mest til i sommer?
– I sommer gleder jeg meg til å jobbe med et fremtidig prosjekt, som det vil komme mer nyheter om senere. Jeg gleder meg også veldig til å starte på Det norske teateret fra høsten av. Ellers gleder jeg meg til å dra til Nord-Norge. Der har jeg aldri vært før.
Eller les om superteam Aleksander og Thea i Try (26), kommentator Aksel Braanen Sterri (28), «Drittunge» (24) som gjør kometkarriere, artist Arshad Maimouni (21), Maria Navarro Skaranger (21) som har skrevet boken «Alle utlendinger har lukka gardiner», Sara Övinge (26) som er den yngste uteksaminerte fra diplomstudiet ved Musikkhøgskolen noensinne, gravejournalisten Anders Fjellberg (26), bloggeren Annette Haga (24), Christine Røde (24) som jobber i Facebook, artist Fay Wildhagen (21), regissør Henrik Martin Dahlsbakken (26) eller Mathias Fischer (22) som skriver kommentarer i BT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.