København (NTB): Hver femte boligeier i Danmark har i dag større boliggjeld enn det boligen er verdt.

Danske myndigheter regner med at rundt 320.000 dansker er såkalt teknisk insolvent, fordi et eventuelt boligsalg ikke vil innbringe nok til at de kan nedbetale boliglånet, skriver Politiken.

Teknisk insolvens innebærer, i motsetning til insolvens, at boligeierne ikke nødvendigvis har problemer med likviditeten, altså at de klarer å betale sine avdrag på lånene når de skal.

Men samtidig har rundt 40 prosent av danske boligeiere gjort seg ekstra sårbare ved å oppta såkalte rentetilpasningslån med lang avdragsfrihet.

Når renten stiger og avdragene til slutt må betales vil mange få problemer med å klare utgiftene, advarer ekspertene.

Ikke forstått
– Med avdragsfrie lån betaler man rett nok ikke avdrag de første ti årene, men deretter blir avdragene desto større. Virkeligheten har vist at folk kanskje ikke har forstått dette, sier økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Problemene vil for alvor melde seg i løpet av de kommende fem årene, når avdragsfriheten til mange boligeiere er over og de månedlige utgiftene vil øke, advarer privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin.

– De avdragsfrie lånene er i seg selv sjelden årsak til at folk blir teknisk insolvente. Men problemet oppstår om man kombinerer avdragsfrihet med variabel rente, slik mange har gjort, sier han.

Les også: Danskene topper gjeldslisten

Verst for unge
Tall fra det danske Økonomi- og Erhvervsministeriet viser at det særlig var unge boligeiere mellom 18 og 35 år som kjøpte dyrt rett før boligprisene nådde toppen i 2007.

Siden har boligprisene i Danmark falt og den danske regjeringen tror at de først vil være tilbake på 2007-nivå i 2027.

Tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) viser at de danske husholdningenes samlede gjeld har økt fra 108 til 136 prosent av landets bruttonasjonalprodukt de siste fem årene.

Danskene topper dermed OECDs liste og er de mest forgjeldede i verden.

Les også på DN.no i dag: «Jukser» seg til høyere produktivitet

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.