I slutten av 2011 fikk Postens HR-senter på Alnabru i Oslo besøk. Lege, fysioterapaut, ernæringsfysiolog, ergoterapaut.
Som et pilotprosjekt skulle de ansatte få tilbud om gratis og frivillig helsesjekk, en såkalt helsescreening.
- Vi gikk gjennom fem stasjoner. Måling av kolesterol, blodtrykk, høyde og vekt, kroppsanalyse, fettprosent, BMI, kroppsholdning, ernæring og til slutt en fysisk test, sier HR-rådgiver Mona Rasmussen, før hun legger til:
- Og den fysiske testen fikk ikke jeg være med på!
Vekker
Mona hadde nemlig så høyt blodtrykk at legen forbød henne å gjennomføre testen, 20 minutters rask gange på en tredemølle. I stedet ble hun sporenstreks satt på medsiner mot høyt blodtrykk. Beskjeden var brutal, men ikke til å misforstå: Mona måtte selv ta grep om hun skulle ha håp om å slutte på medisinene.
- Jeg hadde fått ny kjæreste, og vi koste oss veldig sammen. Jeg gikk opp 15 kilo, ler hun.
Kjæresten er fortsatt den samme, men mye annet er forskjellig.
- Jeg ble tvunget til å se meg selv i speilet og si: Dette her går ikke lenger. Siden den første helsescreeningen har jeg gått ned ti kilo, forteller hun.
Nå spiser hun sunnere, løper, trener styrke og fitnessboksing og sykler hver eneste dag året rundt 20 minutter til og fra jobb. Der tar hun alltid trappene og deltar på aktivitetene jobben tilbyr, blant annet en times trening i arbeidstiden hver uke. I tillegg møtes Mona og tre andre kvinnelige kollegaer hver fjortende dag for å "måle og kontrollere hverandre".
- Vi måler vekt og livvidde, og fører det inn i et skjema. Det er motiverende at vi passer på hverandre, sier Kristin Eid (54), som er seniorrådgiver og en av de fire i den frivillige klubben.
500 flere i jobb hver dag
Pilotprosjektet avdelingen har vært en del av, er bare ett av mange tiltak Posten har gjennomført siden 2006 for å få ned sykefraværet. Til sammen anslår Posten at de nå har 500 personer flere på jobb hver dag, som ellers ville vært syke.
- Langsiktig og systematisk satsing på oppfølging av sykefravær og forebygging er lønnsomt. Flere burde lære av dette, sier konsernsjef i Posten, Dag Mejdell.
Posten har beregnet at de selv sparer 76 millioner kroner og samfunnet for 250 millioner kroner i året i redusert sykelønn.
I Postens HR-senter var det mange som har lot seg frivillig helsescreene. En ny screening som ble gjort et halvt år etter den første, viste overveldende resultater.
- 67 prosent har gått ned i vekt
- 51 prosent har fått bedre blodtrykknivåer
- 58 prosent har fått lavere kolesterolnivåer
- 74 prosent har forbedret formindeksen
Puff, ikke tvang
- Legen sa at jeg måtte finne på noe, at jeg var for tung. Det var puffet jeg trengte, sier en annen rådgiver på HR-senteret, Torhild Antonsen (59) .
På eget initiativ begynte hun på slankekurs og la om livsstilen.
- Før var jeg så dårlig form at jeg gruet meg til å gå fra bussen til døren fordi jeg ble så anpusten. Nå trener jeg med bikkja og sykler på ergometersykkel hjemme. Jeg har gått ned over 20 kilo. Alt er bedre nå. Mye bedre, sier Antonsen.
Hun understreker at både helsesjekken og omleggingen etterpå er helt frivillig for de ansatte. Men initiativet fra arbeidsgiveren er helt avgjørende, mener hun.
- Jeg ville nok gjort det samme før eller siden, men ikke så fort. Og for meg har det vært veldig viktig at blant andre sjefen har oppmuntret meg, sier hun.
- Ville du vært mer sykemeldt uten?
- Jeg ville nok ikke vært her i det hele tatt, sier Antonsen.
Bratt fall i sykefraværet
Den forbedrede helsen blant de ansatte er ikke bare et gode for den enkelte. Bedriften tjener, eller rettere sagt sparer, store penger.
- Sykefraværet på avdelingen har gått ned rundt 30 prosent siden oktober 2011, fra 5,6 til 4,1 prosent, sier direktør for Postens HR-senter, Astrid Hvalbye Berle (45).
Av samtlige avdelinger i Posten som har testet helsescreening av de ansatte, er sykefraværet i snitt 25 prosent lavere enn før.
Direktøren for HR-senteret innrømmer at hun var spent på hvordan prosjektet ville bli mottatt blant de ansatte.
- Jeg var positiv, men var litt engstelig for at det skulle bli for mye med såpass mange tiltak på en gang. Var redd det skulle oppfattes negativt av våre medarbeidere og at vi tråkket over en privat grense, sier hun.
Men i dag er det få kritiske røster, ifølge sjefen.
- Et par ansatte synes det var litt mas i begynnelsen, men nå er det en god balanse der vi legger til rette og oppmuntrer de ansatte. Fokuset går ikke bare på helse, men også felleskap og trivsel, sier Astrid Hvalbye Berle.
Flere trapper, færre kaker
Blant annet arrangeres det også aktivitetsdager med fotokurs, matlaging, byvandring og juleverksted. Samtidig tør bedriften gjøre konkrete noen helsetilpassinger i hverdagen på jobb. Det er for eksempel slutt på at de ansatte setter ut skåler med sjokolade og godis hver gang de har vært i utlandet, eller at hver eneste bursdag feires med kake.
- Det har hendt at jeg har gått rundt i lokalet når jeg har jobbet sent, på jakt etter sjokolade og bannet litt i mitt stille sinn, ler sjefen selv.
Når DN blir fulgt ut av HR-senterets tredje etasje og ned trappen - naturligvis - blir vi oppmerksom på en plakat som oppfordrer til å droppe heisen.
- Det er ingen som tar heisen lengre hos oss, bare dere da dere kom, smiler direktør Astrid Hvalbye Berle.
Skille mellom folkehelse og arbeidshelse
Posten: Ikke noe press