Skatt Øst har igangsatt et prosjekt for å avsløre boligspekulanter som unndrar skatt ved resalg av boligkontrakter. Og så langt har de funnet 15,4 millioner kroner som spekulanter har gjemt unna for skattemyndighetene.

Drøyt 1.000 boenheter er undersøkt hittil i eller rundt Oslo. Ut fra dette er det åpnet 82 saker, og i 53 tilfeller har Skatt Øst funnet resalgsgevinster som spekulantene ikke har skattet av.

- De fleste vi har tatt har hatt én, kanskje to kontrakter. Men vi har også saker som går over flere år, der samme aktør har flere kontrakter, sier seksjonssjef Karin Busk i Skatt Øst til DN.no.

I en av sakene som er avslørt nå har én og samme person unndratt skatt på over ti leiligheter.

- Dette er svært grovt, og her snakker vi om millionbeløp, sier Busk.  

Spekulerer i indrefileten
Spekulasjon med å kjøpe innskudd på boliger som ikke var igangsatt ennå ble nærmest en folkesport som mange tjente gode penger på da boligmarkedet var på det heteste rundt midten av dette tiåret.

Ved slik spekulasjon med boligkontrakter betaler man kun inn et lite innskudd før igangsettelsen av prosjektet, og videreselger retten til å kjøpe hele leiligheten når den er ferdigstilt.

Dermed får man med seg verdistigningen på hele leiligheten, selv om man kun har skutt inn og bundet opp en mindre prosentandel av den endelige kjøpesummen.

Busk sier Skatt Øst har blitt mer treffsikre når de skal plukke ut prosjekter med høy andel spekulanter.

- Det har litt med beliggenhet og slikt å gjøre. Noen områder er mer populære enn andre. Spekulantene går jo inn med sikte på å få solgt kontrakten videre med gevinst. Og da er det slik at prisene på nye boliger stiger fortere i noen områder enn i andre, sier Busk.

De aller fleste prosjektene Skatt Øst har gått gjennom er nyere, attraktive prosjekter fra 2005 og fremover, i eller rundt Oslo.

- Mindre gevinster
Busk har inntrykk av at svindelomfanget har blitt litt mindre.

- Det kan se ut som det er litt på vei nedover. For gevinstene ser ut til å være mindre enn for 2007, men vi har omorganisert etaten så vi har ikke sammenlignbare tall, sier hun.

Busk peker på nedgangen i boligprisene generelt og finanskrisen som årsaker til nedgang i spekulasjonen.

En del unndrar seg skatt bevisst, mens andre ikke er klar over at det resalget er skattepliktig, mener hun.

- Unndragelsene er alvorlige, for det er med på å stjele fra fellesskapet vårt, sier Busk.

Kan politianmeldes
Regelen er enkel. Hvis man ikke har bodd i boligen selv 12 av de siste 24 månedene, skal man skatte av gevinst ved et salg. Samtidig kan man trekke fra et eventuelt tap på skatten.

De som blir tatt for skatteunndragelse blir ilagt en tilleggsskatt på mellom 30 og 60 prosent, avhengig av hvor grov skatteunndragelsen er.

Både antall saker og beløp spiller inn når størrelsen på skatten fastsettes.

Alle grove skatteunndragelser kan også ende opp med en anmeldelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.