Faren for en fullstendig kredittørke i de europeiske banksystemet fikk Den europeiske sentralbanken ECB til å lansere et nytt krisetiltak like før jul i fjor. Tiltaket viste seg å bli en gedigen suksess. Onsdag ble resultatet av den andre tildelingsrunden med rimelige treårslån til bankene offentliggjort:

800 europeiske banker 529,5 milliarder euro fra sentralbanken. Både samlet lånebeløp og antall banker som deltar i ordningen har økt siden den første runden like før jul.

Ifølge en undersøkelse Reuters har gjort blant 30 pengemarkedstradere var konsensus at tildelingen ville bli på 500 milliarder euro. Estimatene varierte fra 200 til 750 milliarder euro.

Sammen med den første runden med rimelige treårslån før jul har bankene nå lånt mer enn 1000 milliarder euro gjennom denne lånefasiliteten. Ifølge CNBC er dagens tildelingen den høyeste noensinne gjennom ECBs ekstraordinære låneordninger.

Aksjemarkedene i Europa reagerte først positivt på nyheten. Senere har indeksene på de store børsene i Europa falt noe tilbake igjen.

- Løser ingenting fundamentalt
- Vi kan si det samme i etterkant som i forkant: Et stort beløp er bra, fordi det i større grad løser bankenes likviditetsproblemer, mens et lite beløp kunne vært et tegn på trygghet for at bankene hadde annen finansiering som de ville få istedet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.no.

Han mener tildelingen vil bli sett på som positiv fra markedets ståsted.

- Det er vanskelig å mene noe annet enn at det er positivt. Man får mer likviditet inn i systemet og vi vet at likviditet driver aktivaprisene.

- Det løser jo ingenting fundamentalt, kanskje tvert imot, vil noen mene, fordi det kan virke som en sovepute og utsette nødvendige endringer. Men det er positivt i det korte bildet - det reduserer risikoen for mer alvorlige tilbakeslag, sier Dørum.

LTRO2.0
Denne runden er døpt LTRO2 av markedsaktørene. Billiglånene går offisielt under navnet Long Term Refinancin Operations (LTRO) hos Den europeiske sentralbanken ECB.

Såfremt bankene kan stille tilstrekkelig sikkerhet får de låne ubegrensede mengder kapital i tre år til sentralbankens kriselave rente på 1,0 prosent. Etter ett år kan bankene velge å betale tilbake hele eller deler av lånet.

Den forrige runden med billiglån like før jul viste seg å bli en gedigen suksess. Det tok ikke lang tid før effektene viste seg i finansmarkedene. I den første runden lånte 523 banker fra hele Europa 489 milliarder euro fra sentralbanken. Billiglånene kan ha vært med på å avverge en fullstendig kredittørke mellom europeiske banker.

Tilførselen av kapital gjennom låneordningen utviklet seg til en positiv spiral som har åpnet for at banker selv kan hente penger i markedet igjen. Dette kan ha ført til dempet etterspørselen i denne runden.

Rentelettelse
Blant annet har rentene på statsgjeld utstedt av kriselandene Italia og Spania falt markert tilbake. Ifølge Financial Times viser statistikk fra ECB at en stor andel av pengene som bankene lånte før jul ble investert i spanske og italienske statsobligasjoner.

Italienske banker økte beholdningen av statsobligasjoner med 13 prosent til 208 milliarder euro fra begynnelsen av desember ifjor til slutten av januar i år. Spanske banker økte sine beholdninger med 29 prosent til 230 milliarder euro. Ifølge data fra ECB lånte italienske banker 116 milliarder euro i den første LTRO-runden, mens spanske banker lånte 110 milliarder euro.

Les også: Billiglån kan gi risikorally i finansmarkedene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.