Endelig kom svaret hele verden har ventet på:
Den amerikanske sentralbanken Fed kjøper statsobligasjoner for 600 milliarder dollar, rundt 3.500 milliarder kroner, i et forsøk på å stimulere den amerikanske økonomien gjennom blant annet å holde rentene lave.
Kjøpene skal vare frem til juni 2011, og Fed planlegger å kjøpe for 75 milliarder dollar i måneden.
Dersom man i tillegg tar hensyn til reinvesterte midler er verdien av statsobligasjonskjøpene på 850-900 milliarder dollar. Fed vil kjøpe statspapirer med gjennomsnittlig løpetid på 5-6 år.
Aksjemarkedene var usikre på hvordan de skulle reagerer på offentliggjøringen, men snudde etterhvert opp. Dollaren falt.
Les også: Sik-sak etter Ben
Stram kreditt
- Informasjonen vi har fått siden forrige rentemøte i september bekrefter at takten i den økonomiske gjeninnheningen, både på produksjon og sysselsetting, fortsetter å være treg. Forbruket øker gradvis, men holdes tilbake av høy arbeidsledighet, moderat innektsvekst, lavere boligpriser og stram kreditt, skriver Fed i en melding onsdag kveld.
Sentralbanken peker på at bedriftenes investeringsnivå er på vei opp, men ikke like mye som tidligere i år.
- Arbeidsgiverne er tilbakeholdne med nyansettelser. Boligbyggingen er lav. De langsiktige inflasjonsforventingene har holdt seg stabile, men mål på underliggende inflasjon har trendet lavere i de seneste kvartalene, skriver Fed.
Tatt ut på forhånd
Mangelen på særlig markedsreaksjon forklarer sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets med at mye av reaksjonen hadde blitt tatt ut på forhånd:
- Veldig mye av reaksjonen ble tatt ut på forhånd, og det ser man veldig ofte i slike tilfeller som dette, legger han til.
Les hele intervjuet med Bruce her: - Mye av reaksjonen er tatt ut
Preget av møtet
Møtet i Feds rentekomitée har vært tidenes mest omtale, og markedene har i en hel måned nå vært preget av nervøsitet før sentralbankens beslutning. Hovedspørsmålet har vært hvor mye penger over hvor lang tid.
Mange frykter imidlertid at Feds massive pengetrykking vil være svært inflasjonsdrivende på sikt, og at det kan føre til dollarflukt, massiv råvarespekulasjon og negative renter på amerikanske statsobligasjoner. Man har lite erf#229 med så enorme kvantitative lettelser.
Les også: - Kan trigge massiv panikk
Crack-up boom
Tidligere denne uken sa investorlegenden Marc Faber at man mest sannsynlig kommer til å oppleve en eller annen form for "crack-up boom" som følge av statsobligasjonskjøpene.
Les også: - Nå kommer "crack-up boomen"
En såkalt "crack-up boom" skjer når inflasjonsforventningene plutselig skyter fart, for eksempel fordi man plutselig innser at sentralbankens pengetrykking kommer til å gjøre alt dyrere på sikt. Da vil investorene ha noe mer håndfast for pengene sine, og kjøper heller råvarer og aksjer fremfor obligasjoner og rentepapirer.
Ikke obligasjonseiernes venn
Renteguru Bill Gross, som leder verdens største obligasjonsfond Pimco (Pacific Investment Management Co.), sa i forrige uke at nye statsbobligasjonskjøp fra den amerikanske sentralbanken Fed mest sannsynlig kommer til å gjøre slutt på et 30 år langt bullmarked for obligasjoner.
- Å skrive ut sjekker på flere tusen milliarder dollar er ikke obligasjonseiernes venn, skrev Gross i sin månedlige investeringsrapport.
Les også:
- USAs befolkning er på randen av opprør
- USA kan gå konkurs innen 2020
<b>- Slutten på et 30 år langt bullmarked</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.