USAs president George W. Bush ber Kongressen bevilge 700 milliarder dollar, rundt 4.000 milliarder kroner, for at regjeringen kan overta dårlige lån fra banker og finansinstitusjoner.

Dette tilsvarer mer enn 2000 dollar for hver eneste innbygger i USA, og totalkostnaden er omtrent på linje med det Irak-krigen har kostet USA.

Planen for å redde USA ut av finanskrisen gir regjeringen omfattende fullmakter til å overta de mange dårlige lånene fra amerikanske finansinstitusjoner de neste to årene. Planen vil samtidig øke den nasjonale gjelden fra 10,6 til 11,3 billioner dollar, tilsvarende i underkant av 65.000 milliarder kroner.

President George W. Bush ber om store summer for å løse store problemer.
President George W. Bush ber om store summer for å løse store problemer. (Foto: Ap)
Stor pakke til stort problem
Vi snakker altså om enorme summer. Bush mener uansett planen står i forhold til omfanget av problemet.

- Det er en stor pakke fordi det er et stort problem, sa han på en pressekonferanse lørdag.

Bush peker dessuten på at på at risikoen ved å ikke gjøre noe overgår risikoen i pakken.

- Risikoen ved å ikke gjøre noe overgår langt innholdet i denne pakken, og over tid vil vi få mange av pengene tilbake, siterer New York Times den amerikanske presidenten.

Bekymret Bush
- Vi vil samarbeide med Kongressen for å få et lovvedtak raskt, sa Bush i Det hvite hus.

Det hvite hus og ledere i Kongressen håper å få gjennomført alle formalitetene og vedta planen så tidlig som neste uke.

Bush sa han var bekymret for at finanskrisen "kunne spre seg gjennom hele økonomien og ramme den vanlige borger".

Bush la ifølge avisen til at "folk begynner å betvile vårt finansielle system, folk mister tillit og jeg er inneforstått med at det er viktig å ha tillit til vårt finansielle system.

Obama opptatt av "Main Street"

Barack Obama ønsker en bred plan, som ikke bare hjelper Wall Street men også menigmann.
Barack Obama ønsker en bred plan, som ikke bare hjelper Wall Street men også menigmann. (Foto: Scanpix / AP)
Presidentkandidat Barack Obama er, i likhet med flere demokrater, opptatt av å presse på for at bredere økonomisk stimulans skal bli en del av løsningen med å redde de vaklevorne finanshusene.

- Vi må være sikre på at uansett hvilken plan myndighetene kommer opp med, så skal den ikke bare fungere for Wall Street, men også for "Main Street", sa Obama i Florida lørdag.

- Vi må være sikre på at planen hjelper folk med å håndtere økende priser, at den skaper jobber og hjelper folk med å bli boende i husene sine. Det er slik hjelp folk trenger nå, la Obama til.

Svært delte reaksjoner på pakken
Ifølge CNN Money er demokrater bekymret for at det ikke ligger noen direkte beskyttelse av skattebetalere og huseiere i planen.

Senator Charles Schumer, som også sitter i ”the Joint Economic Committee” sier følgende om forslaget:

- Dette er et godt fundament for en plan som kan stabilisere markedet raskt, men den inneholder ingen synlig beskyttelse for skattebetalere eller huseiere. Vi er spent på hva som kommer på disse to områdene når forslaget behandles sier han til CNN.

Ikke alle senatorer er like fornøyde med det som nå skjer.

- Det frie markedet for alle dets meninger er dødt i Amerika. Handlingen foreslått av finansdepartementet vil ta bort det frie markedet og institusjonalisere sosialisme i Amerika. Den amerikanske skattebetaleren er blitt forledet gjennom denne økonomiske krisen. Regjeringen har på alle fronter sviktet det amerikanske folket på ynkelig vis, sa den republikanske senatoren Jim Bunning fra Kentucky til NYTimes fredag.

Forsiktige optimister
Hva programmet vil koste amerikanske skattebetalere avhenger i stor grad av prisen myndighetene må betale for lånene.

- Myndighetene kan tjene penger på dette, store penger. Prismekanismene her vil bli sentrale, sier Jaret Seiberg, analytiker i Stanford Group om risikoen for skattebetalerne.

Eksperter er ikke enige om hvorvidt pakken vil reparere finansbransjen, men er forsiktige optimister når det gjelder hvordan planen vil hjelpe boligmarkedet, skriver CNN Money.

Uten disse råtne lånene på bok, vil bankene være mer villige til å både låne selv og låne ut. Det er i hvert fall målet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.