Nye selskaper strømmer til børsene, særlig i USA, og mange av dem oppnår friske priser. Dermed dukker spørsmålet opp om vi er på vei inn i en ny teknologiboble, som dotcom-boblen som sprakk i år 2000. Ian D'Souza, som er professor i investoradferd ved New York university mener situasjonene begynner å ligne.
- En av de store indikatorene på en boble er når store mengder unge selskaper prøver å få tilgang til kapitalmarkedene, sier Ian D'Souza til BBC.com.
Han mener pågangen har økt kraftig de siste seks månedene. Han påpåeker også at nesten 75 prosent av de siste børsdebutantene har gått med underskudd, mens andelen var 80 prosent like før børskrasjet i år 2000.
- Det er ikke bare et hett marked. Det er et ultra-hett marked når du kan sammenligne det med omtrent den største boblen gjennom tidene fra et børsnoteringsperspektiv, sier han.
Han mener investorene ser at man har bobletilstander, men tilsynelatende er villige til å jobbe med dem.
- Vi prøver nå å beregne hvor vi er i boble-syklusen mer enn å spørre om verdivurderingen er riktig, sier han.
Blant selskaper med underskudd og heftige børsnoteringer finner man blant annet Twitter, Groupon og Zynga, mens en rekke teknologiselskaper nå henter store penger i emisjoner, og mange av dem er på vei på børs. En undersøkelse fra CB Insights viser at 67 prosent flere av selskapene er verdsatt til over én milliard dollar ved inngangen av 2014 enn 2013.
I tillegg til børsnoteringer har selskaper som Nest og Whatsapp blitt kjøpt til heftige priser, i forhold til inntjeningen. I går ble også Oculus Rift kjøpt av Facebook for to milliarder dollar - et selskap som så langt kun selger prototyper ment for utviklere. De er ellers ikke på markedet ennå.
Kathleen Smith som jobber med rådgiving i børsnoteringer for Renaissance Capital mener investorene ser mulighet for store inntekter i fremtiden. Hun påpeker at det var dobbelt så mange børsnoteringer i 2000 som nå, og at 100 selskaper fikk mer enn doblet sin verdi første dag på børsen i 1999 og 80 i år 2000. Så langt i år har fire av 53 børsnykomlinger i USA doblet verdien i debuten.
- Det er forskjellen mellom det vi ser nå og noe av galskapen som skjedde i 1999 til 2000, sier hun, til BBC.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.