Regjeringen la mandag frem en krisepakke til den hardt prøvede treforedlingsindustrien her til lands.

Planen er å bruke totalt 750 millioner på næringen. Pengene blir bevilget over revidert statsbudsjett, opplyser næringsminister Trond Giske (Ap) på en pressekonferanse torsdag.

- Det er en av de største tiltakspakkene til noen næring i nyere tid, sier næringsminister Trond Giske.

Halv milliard til investeringer
500 millioner kroner skal brukes til en kapitalutvidelse det statlige investeringsselskapet Investinor. Pengene er øremerket for investeringer i skog- og trenæringene. Ytterligere 250 millioner kroner blir gitt over budsjettene i Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Sanmferdselsdepartementet.

«Tiltakspakken er satt sammen for å møte situasjonen i treforedlingsindustrien og styrke næringen. Hensikten er å øke de langsiktige mulighetene for verdiskaping i norsk trebasert industri», skriver landbruksdepartementet i en pressemelding mandag.

- Dette er ikke en pakke for å subsidiere ulønnsom virksomhet, dette er en pakke for å bidra til at næringen skal være konkurransedyktig og lønnsom i fremtiden, sier Giske.

På pressekonferansen trekker næringsministeren linjene tilbake til den forrige krisepakken fra regjeringen. Den gangen var det verftsnæringen som var mottaker.

- Vi gjorde noe lignende våren 2010 da verftsindustrien slet med en ordrenedgang på 90 prosent. Da gikk vi inn med omstillingsmidler, miljøteknologimidler og med penger til å møte nye markeder. Det hjalp disse miljøene gjennom en tøff tid og nå går det i veldig mange verft svært godt og de tjener gode penger, sier Giske.

Vil bedre fremkommeligheten
Av de 750 millioner kronene til skogsektoren foreslår regjeringen foreslår å sette av 75 millioner kroner Landbrukdsdepartementets budsjett. Hensikten er å bedre tilgjengeligheten til skogressursene og å styrke utviklingsprosjekter for økt trebruk.

Midlene fra landbruksdepartementet skal fordeles slik:

  • 30 millioner kroner til utbygging av kaier
  • 30 millioner kroner til modernisering av eksisterende skogsveinett
  • 15 millioner kroner til utviklingstiltak for økt trebruk

Over Næringsdepartementets budsjett vil det bli brukt 75 millioner kroner til tiltak for å stimulere til økt forsknings- og utviklingsaktivitet i hele skogsektoren.

Over Samferdselsdepartementets budsjett foreslås en bevilgning på 100 millioner kroner for å bedre fremkommeligheten for tømmertransport.

  • 90 millioner kroner blir brukt til utbedring av flaskehalser på riksveinettet
  • 10 millioner kroner blir brukt til beregning av tåleevne på fylkesveiene

Lav lønnsomhet
Skogindustrien har lenge slitt med lav lønnsomhet, og det har vært flere nedleggelser de siste årene. Den foreløpige siste utsatte bedriften er Södra Cell Tofte, som er vedtatt nedlagt med mindre Södra finner en kjøper som kan komme med et akseptabelt bud.

Södra fikk inn seks bud på Tofte – deriblant fra Viken Skog, men Södra var ikke fornøyd med budene.

En nedleggelse av Tofte vil medføre at 295 ansatte mister jobben og at opptil 6000 arbeidsplasser i skogindustrien kan gå tapt da Tofte-fabrikken står for 25 prosent av den norske tømmeravvirkningen. Dagens Næringsliv skrev i forrige uke at fylkesordfører Morten Eriksrød (H) i Buskerud fylkeskommune har forlenget fristen ved bruk av omstillingsloven vedrørende Södra Cell Tofte til 30. april klokken 16.

- Det er ikke noe absolutt forbud for Investinor å gå inn i modne bedrifter, men det er ikke det de driver med, så jeg ser det ikke som noe aktuelt at de går inn i Tofte. Dette er ikke Tofte-penger, sier Giske på pressekonferansen.

LES OGSÅ:

<b>Krisepakke til treforedlingsindustrien</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.