- Fy fader det gikk høyt. Dette hadde jeg ikke drømt om, sier eiendomsmegler Beate Ellingsen i Privatmegleren, som hovedsaklig formidler eiendommer i Oslo og Bærum.

Tirsdag solgte hun en enebolig i Lommedalen i Bærum som gikk hele 80,4 prosent over takst og prisantydning.

Trenger total rehabilitering

Utropspris var 4,6 millioner kroner. Etter en heftig budrunde ble oppussingobjektet solgt for 8,3 millioner kroner.

- Ettersom eiendommen trenger totalrehabilitering, forventet jeg absolutt ikke at vi skulle nå dette prisnivået.

I annonsen opplyses det at boligen ikke vært oppusset på lang tid og er svært slitt. Det er dessuten ekte hussopp i den gamle delen av boligen, ifølge annonseteksten.

I tillegg til at boligen har behov for fullstendig oppussing, både utvendig og innvendig er det også uavklart om man kan bygge på den 2,4 mål store tomten, ifølge megleren.

Ellingsen sier årsaken er at deler av tomten er oppført i Bærum kommunes kulturdatabase, SEFRAK-registeret.

- Det var flere utbyggere med i budrunden, men den ble til slutt kjøpt av en privatperson. For utbyggerne skal det til syvende og sist lønne seg, når det etter hvert kom på dette nivået ble ikke det aktuelt, sier Ellingsen.

Saken fortsetter under bildet

I tillegg til selve boligen er det et stabbur og et verkstedsbygg på den 2,4 mål store tomten.
I tillegg til selve boligen er det et stabbur og et verkstedsbygg på den 2,4 mål store tomten. (Foto: Studio Oslo AS)

Få eneboliger ute

Ellingsen mener det har vært mye mer aktivitet i årets mai måned enn det var i tilsvarende måned i fjor.

- Det er litt lite boliger ute i enkeltsegmenter. Småleiligheter i Oslo er det lite av. I tillegg er for få eneboliger i Bærum, sier Ellingsen.

- 80 prosent over prisantydning - var eiendommen priset riktig?

- Veldig godt spørsmål. Jeg drøftet dette med takstmannen også. Taksten er på 4,6 millioner kroner. Men så skal man regne oppussingskostandene også. Det må henge på greip i forhold til hva man kunne fått hvis eiendommen var strøken. Min meglervurdering lå på rundt fem millioner kroner. Det er til syvende og sist markedet som bestemmer, og dukker det opp et objekt som flere vil ha akkurat da, går det denne veien her. Det er ikke uvanlig i markedet nå at selgere får både to, tre og fire millioner kroner mer enn taksten, sier Ellingsen.

- Ekstremsituasjon

Ifølge administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har hverken forbundet selv eller Forbrukerombudet indikasjoner på at lokkepris eller feilprising er blitt et utbredt problem igjen, slik det ifølge NEF-sjefen var tendenser til ifjor høst.

- Dette er noe vi alltid følger med på, sier Geving.

Han mener de mange rapportene om boliger som går skyhøyt over prisantydning heller forteller en historie om hvor brennhett markedet er i Oslo-regionen.

- Det er en ekstremsituasjon som gjør at du kan få sånne utslag, sier NEF-sjefen.

- Det er et nokså ekstremt Oslo-marked. Vi har aldri hatt et så lavt tilbud i forhold til etterspørselen. Det er en sterk etterspørsel som er drevet av høy kjøpekraft, noe som igjen er drevet av veldig lav rente og veldig høy og til dels økende sysselsetting i Oslo-området. Og det er altfor få boliger tilgjengelig i markedet, som igjen henger sammen med lav forsyning med lav byggetakt over tid, sier Geving. 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Nytt forsøk på selge 40 millioners hytte i Blindleia  

100.000 for hytte nær sjøen 

Tror på prishopp langs Oslofjorden 

Nå ryker eiendomsinvestor Tore Lies «perle» i Blindleia 

Doblet salg av luksushytter 

Se DNtv:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.