Papirbunkene vi mottok fra Telenor sa det meste. Om meg. De sa hvor jeg har vært, hvem jeg har snakket med og utvekslet sms med. I april har Telenor registrert meg og min mobil 128 ganger per dag, omtrent hvert tiende minutt.

Når datalagringsdirektivet snart innføres skal slik informasjon lagres i seks måneder, altså vil det være lagret nesten 25.000 opplysnigner om hvor jeg har vært. Tallet er stort, og kunne vært større. Likevel er dette et tall lovgiverne ikke vurderte før loven ble stemt igjennom for to år siden. Og fremdeles har ingen gjort noen beregning av overvåkingstettheten, bekrefter Post - og teletilsynet overfor DN.no.

Slik ser en typsik ettermiddag ut, sett gjennom mobil-loggens briller:



Aktive apper
Informasjonen som lagres hos mobilselskapet er altså svært omfattende, men det stopper ikke der. DN.no har nå invitert til prosjektet #mappami, der lesere inviteres til å be om innsyn hva ulike tjenester vet om oss. Listen over tjenester der vi leggger igjen spor er lang, og omfatter alt fra banken og bomselskapet til Google Facebook og appene på mobilen din, samt diverse reklamenettverk som følger deg uten at du vet det.



At disse appene er aktive fikk vi tydelig demonstrert ved å sammenligne trafikkdata fra to perioder - først var mobilen nesten fri for apper, så installerte vi en del reklamefinansierte apper. Antallet registreringer hos Telenor økte fra et snitt på 58 per dag til 128, trolig fordi gratisappene ønsket å gå på nett ofte, for å sjekke reklameoppdateringer og sende hjem rapporter om bruken av appene.

Antall registrerte nettoppkoblinger ville trolig vært langt høyere hvis ikke mobilen som ble brukt hadde en strømsp#229sfunksjon som stenger av mobildata når skjermen er av. Tidligere beregninger tyder på at appene ellers ville bedt om nettilgang hvert andre minutt, hele døgnet - altså 5-6 ganger oftere enn vi opplevde. Folk uten slike innstillinger vil trolig registreres langt oftere.

Les også: Du vil bli overvåket – hvert andre minutt

Sett i sammenheng
Noen av disse aktørene har i seg selv svært utstrakt informasjon om oss. Når man setter sammen informasjon fra disse tjenestene blir bildet ganske detaljert. I mange tilfeller er det bare deg selv om myndighetene som kan lage slike sammenstillinger, eventuelt også hackere eller i noen tilfeller utenlandske myndigheter. Men andre tjenester, for eksempel apper, krever typisk tillatelse til å gi din informasjon til analysesselskaper og reklamenettverk som lager sammenstillinger.

For å illustrere effekten har vi satt sammen data fra bank, bompengeselskap og mobilselskap i ett og samme kart, for én dag.

&lt;br/&gt; &lt;small&gt;Vis &lt;a href="https://maps.google.com/maps/ms?t=m&amp;amp;msa=0&amp;amp;msid=206009837976370789191.0004dc0b870aacd46ee5a&amp;amp;source=embed&amp;amp;ie=UTF8&amp;amp;ll=60.640876,11.365356&amp;amp;spn=1.750727,2.565308&amp;amp;z=8" style="color:#0000FF;text-align:left"&gt;Datalagringsdirektivet&lt;/a&gt; i et større kart&lt;/small&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;i&gt;(Posisjonene er angitt omtrentlig for at alle skal synes i oversikten. For mobil er kun samtaler og sms registrert. Med datalagringsdirektivet kan det bli registreringer rundt hvert 10-ende minutt, )&lt;/i&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Disse tre kildene inneholder masse annen informasjon, i tillegg til posisjon. For eksempel kan man se hvem man har snakket med og summen betalt på Trysil skisenter, som igjen kan fortelle noe om hva man gjorde og antall personer som var med på turen.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Det finnes svært mange andre steder der vi legger igjen digitale spor, og dette er langt fra det totale bildet som kan tegnes. DN.no har derfor invitert til digital duganad, for å finne ut hvem som vet hva. &lt;b&gt;Du kan delta ved å be om innsyn i hva dine tjenester lagrer om deg. Les mer her: &lt;relation source="escenic-migration" sourceid="2601399" &gt;&lt;field name="title"&gt;- Jeg vil se mappa mi&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt; &lt;/b&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="w8deskable"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="w8payment"&gt;&lt;value&gt;default&lt;/value&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="dncommentsenabled"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="isopinionarticle"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="showarticlefooterbyline"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.