Flere fylkeslag og fylkesledere i Venstre tok i helgen til orde for at justisminister Anders Anundsen (Frp) må byttes ut etter sin håndtering av asylbarnsaken, men at regjeringssamarbeidet likevel kan bestå.

– Det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi ønsker fortsatt å stå i regjeringssamarbeidet, men vi ønsker en ny justisminister, uttalte fylkesleder i Hordaland Venstre, Geir Kjell Andersland til NTB.

Det mener Aarebrot er lite realistisk.

– Det er naivt av fylkeslagene å tro at de kan få til dette. I en situasjon med mistillit mot en statsråd, er tradisjonen at regjeringen stiller seg bak sin statsråd. Dermed kan det oppstå en parlamentarisk situasjon som jeg ikke tror mange i Venstre eller Kristelig Folkeparti ønsker, sier Aarebrot til NTB.

Det samme uttrykker valgforsker og NTNU-professor Anders Todal Jenssen til Klassekampen mandag.

– Oppildnet av Raja

Ordførerkandidat i Rogaland Venstre, Anja Berggård Endresen, sier til NRK at lokallaget ønsket å gi et tydelig signal inn til sine egne politikere på Stortinget, og at hun forventer at signalene blir tatt på alvor.

Sammen med fylkeslagene i Troms og Nord-Trøndelag, kom Rogaland Venstre søndag med en uttalelse om at de ikke lenger har tillit til Anundsen. Det samme ble uttrykt muntlig fra fylkeslederne i Hordaland, Buskerud og Sør-Trøndelag, som også hadde årsmøter i helgen.

Aarebrot sier han tror fylkeslagene ble oppildnet av den «ganske aggressive» utspørringen som Abid Q. Raja, Venstres mann i kontrollkomiteen, gjennomførte av justisministeren under høringen i saken fredag.

– Jeg tror det gjorde noe med stemningen på disse årsmøtene. De følte at de måtte handle, sier Aarebrot.

Kan skjerpe tonen

Aarebrot mener signalene fra fylkeslagene ikke er til hjelp for Venstres stortingsgruppe i avgjørelsene de nå skal ta.

– De skulle nok gjerne vært dem foruten. Det fylkeslagene ikke ser ut til å forstå, er at i det øyeblikket det blir flertall for mistillit mot Anundsen på Stortinget, så vil ballen bli spilt over til statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen. Da mister de all kontroll over prosessen, og det er ikke i Venstre og KrFs interesse, mener han.

– På den andre siden kan det tenkes at disse tydelige signalene fra fylkeslagene vil føre til at man skjerper tonen mot Anundsen i komiteen utover det man opprinnelig hadde tenkt, sier Aarebrot.

Advarer

Aarebrot sier han ikke tror noen av partiene ønsker seg et regjeringsskifte akkurat nå, men utelukker ikke at det likevel kan ende med akkurat det.

– Dersom det skulle skje at Venstre og KrF går inn for et mistillitsforslag og SV slutter seg til det, vil det bli vanskelig for Arbeiderpartiet å forklare overfor sine velgere hvorfor de ikke vil slutte seg til. Da kan du ha en prosess på gang, selv om jeg tror dette er lite sannsynlig, sier han.

Også Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde kommer i Klassekampen mandag med advarsler om at regjeringen vil gå av dersom Venstre fortsetter hardkjøret mot Anundsen.

Abid Q. Raja sier i en kommentar at han har stor respekt og forståelse for fylkeslagenes bekymring.

– Nå skal vi først vurdere svarene som ble gitt under fredagens høring, før vi bestemmer oss for hvordan dette skal tas videre, sier Raja.


Les også: Anundsen: Ikke vurdert å trekke meg


Vil fjerne boplikten ved starten av neste år
Du må belage deg på høyere priser
Går av som toppsjef i Coop Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.