Et rekordlavt rentenivå gjør at investorene nå kaster penger etter selskaper som garanterer 8-10 prosent avkastning.

Effektiv men dyr
Det koster bedriftene mer enn banklån, men i et marked der bankene holder på pengene, gjør den raske og effektive tilgangen det verdt det.

Meglerhuset ABG Sundal Collier tjener gode penger på å tilrettelegge for gjeldsfinansering i form av obligasjoner, det såkalte high-yield-markedet. Toppsjef Knut Brundtland tror imidlertid at den relativt dyrere finansieringen vil gjøre at flere selskaper i neste omgang må hente penger i aksjemarkedet. Han vil være behjelpelig da også.

- Vi må være med hele veien, det er en «sving» dette, sier en munter Brundtland til DN.no.

Bankene vil redusere risiko
Det er ikke bare lave bankrenter og svak avkastning på statsobligasjoner som fører til større etterspørsel i selskapsgjeldsmarkedet. Bankene som har gitt de samme selskapene lån oppfordrer til å søke alternativ finansiering, for å fjerne risiko på egne bøker, ifølge ham.

Året har startet godt, sånn sett.

Har begynt å løsne
En alltid blid og ulastelig antrukket Brundtland fremhevet nettopp inngangen til året da han tirsdag presenterte meglerhusets sterkt barberte resultater for 2011.

Les også: <b>Bonus-ras for ABG Sundal Collier</b>

- Ganske tidlig i år virket det som at det begynte å løsne opp littegrann. Det virker som at markedet har tatt inn over seg at konsekvensene av eurokrisen er håndterbare på et eller annet nivå. For 2012 er det for tidlig å si, men akkurat nå ser det ut til at markedet vet hvordan det skal forholde seg til eurokrisen, og det er vekk med usikkerheten, eller at man kan prise den og gå videre, sier han til DN.no.

Ser kun fremover
Som en av bransjens største og tradisjonelt mest lønnsomme meglerhus, ble ABG hardt rammet av fjorårets bråstans både i aksje- og gjeldsmarkedet. Men, til tross for at bonuspotten mer enn halverte seg i fjor, er lønnsomheten fortsatt på nivåer de fleste norske bedrifter kan drømme om.

Og som for meglere flest, gjelder ikke historien. Fortiden er nå, og fremtiden alt annet.

- Det er så lenge siden, sa Brundtland med referanse til fjerde kvartalstallene, som var brutalt ned fra året før. I hvert fall på totalen.

Corporate finance holder koken
Av tallene han mest ønsket å snakke om var resultatet til investment banking-virksomheten.

127 millioner i omsetning i fjerde kvartal, med transaksjoner som blant andre oppkjøpsfondet EQTs kjøp av teleselskapet Ventelo, Edda Medias kjøp av A-pressen og etableringen av far og sønn Buchardt og Petter Stordalens Alpinco, er skapelig selv om resultatet nær halverte seg fra året før.

- Innen fusjoner og oppkjøp har jeg sagt før at vi bør ligge et sted rundt 110 og 120 millioner i kvartalet. 127 millioner fra investment banking er egentlig et akseptabelt nivå, sa Brundtland.

Han la til at aktiviteten har fortsatt inn i første kvartal i år. Brundtland avviser at det er snakk om et etterslep.

Les også:
<b>Grisete lønnsomt i Pareto</b>

Innfører tak på meglerbonuser

<b>Meglerens død</b>

<b>Øker lønnen med 400 prosent</b>

<b>Meglerdøden på Stureplan</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.