Da finanskrisen satte inn for knappe fem år siden svarte Kina med å igangsette massive offentlige tiltakspakker. Bankene fikk beskjed om å gi nye lån for å holde den økonomiske aktiviteten oppe. Dette har skapt bobler som truer den økonomiske stabiliteten i landet, skriver Dagens Næringsliv.
Ingen vet med sikkerhet hvor høy kredittveksten er i Kina. De fem største bankene gir i hovedsak lån til statskontrollerte storselskaper og en håndfull store, børsnoterte selskaper. Forpliktelsene til kommunene og de uregulerte utlånsmarkedet skaper bekymring.
– Den gjeldsdrevne vekstmodellen faller fra hverandre. Dette kan føre til massiv overkapasitet og potensielt sende Kina inn i en Japan-aktig deflasjon, sier direktør Charlene Chu hos kredittvurderingsselskapet Fitch til Daily Telegraph.
Umulig å vokse seg ut
Argumentet til Fitch, og et økende antall fagøkonomer, er at kredittveksten ikke står i forhold til resultatet, i form av økonomisk vekst for Kina. Hver yuan som gis i lån i dag gir under en fjerdedel av veksten de samme pengene ga for fire år siden.
– Det er umulig at de kan vokse seg ut av disse problemene slik de gjorde tidligere. Jeg tror dette vil ende veldig annerledes enn bankkrisen på 1990-tallet. Gjelden er på 200 prosent av den årlige verdiskapningen, ifølge Chu.
– Dette er ikke i nærheten av noe vi har sett i en økonomi av denne størrelsen tidligere. Vi vet ikke hvordan dette vil ende. De neste seks månedene blir kritiske, sier hun.
Ingen anelse hvem som låner
I de knappe fem årene siden kollapsen hos Lehman Brothers som utløste finanskrisen har den kinesiske gjelden økt fra 9000 milliarder dollar til 23.000 milliarder dollar (50.000–130.000 milliarder kroner).
Det uregulerte utlånsmarkedet er svært uoversiktlig; mange storselskaper har gode bankforbindelser og låner ut penger de har lånt.
– Det eksisterer ikke åpenhet i gråmarkedet og systemrisikoen øker. Vi har ingen anelse hvem som låner eller hvem långiverne er eller hva slags kvalitet det er på eiendelene, sier Charlene Chu hos Fitch.
Les også: Makro-rush fra Kina
- Strategien er åpenbart risikabel
Les også om Kinas skjulte prinser: - Verdenshistoriens største ran (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.