Finans Norge mener norske banker er solide og at det ikke kan være hensiktsmessig at norske myndigheter skjerper kapitalkravene i et omfang og tempo som vil kunne bringe banker i brudd med særnasjonalt strenge og førtidige krav når den tapsbærende evnen i utgangspunktet er betydelig og økende.
Det skriver Finans Norge i sine merknader til Finansdepartementets høringsbrev om forskrift til motsyklisk bufferkapital.
«Norske myndigheter bør derfor løpende evaluere oppfyllelse av, og muligheten for å oppfylle, nye kapitalkrav gjennom opptrappingsperioden de nærmeste årene. Samfunnsøkonomiske virkninger av redusert utlånskapasitet i bankene må også overvåkes. En forutsetning for førtidig aktivering av en motsyklisk kapitalbuffer er at kravet får virkning for alle som tilbyr lån i Norge», heter det.
Finans Norge mener Norges Bank bør gis et presist mandat som sikrer et tidsvarierende bufferkrav, der rådet tar utgangspunkt i et referansebufferkrav - en bufferguide - beregnet på grunnlag av forholdet mellom kreditt og BNP og dets avvik fra en langsiktig trend.
Metoden for beregning av dette gapet og tilhørende terskelverdier må følge anbefalinger fra BCBS og ESRB.
Organisasjonen mener at en eventuell gevinst ved en særnasjonal beregningsmetode, i form av gode prediksjonsegenskaper, må avveies mot kostnaden norskbaserte institusjoner og norsk økonomi kan påføres i det internasjonale kapitalmarkedet ved bortfall av et internasjonalt sammenlikningsgrunnlag.
«Finans Norge anser sistnevnte kostnad som potensielt stor.
Metoden anbefalt av BCBS knytter dessuten kreditt/BNP-gapet til terskelverdier for bruk av bufferkravet, jfr. beregning av et referansebufferkrav.
Dersom Norges Bank ønsker å basere bufferguiden på en annen metode for gapberegninger enn den som anbefales av BCBS, bør det skje gjennom råd fra ESRB slik at metoden anvendes i alle jurisdiksjoner i EU/EØS.
Terskelverdier for referansebufferkravet bør da rekalibreres mot egenskaper ved en ny, generell gapberegning», skriver Finans Norge.
Les også:
KREVDE LANGT HØYERE SIKKERHET: - Det virket nesten som om banken var flau
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.