Nobelprisvinner og økonomiprofessor Paul Krugman sier til DN at den høye gjelden blant nordmenn og boligprisene gir grunn til bekymring.
- Det norske boligmarkedet har hatt en sterk og vedvarende prisutvikling over lang tid. En kan kanskje si at Norge har spesielle forutsetninger knyttet til insentiver i økonomien, det vet jeg ikke nok om. Men en kraftig prisvekst og økende gjeldsbyrde gir grunn til bekymring, sier Krugman.
Onsdag snakker Krugman på Skagenfondenes nyttårskonferanse i Oslo om utsiktene for den globale økonomien.
Høy gjeld
Krugman peker på at nordmenns gjeld har passert 200 prosent av disponibel inntekt.
- Før boligboblen sprakk i USA i 2007, så var nivået på 110 prosent av disponibel inntekt, sier han.
- Er oljefondet en falsk sikkerhet for nordmenn?
- Myndighetene garanterer for boliglånene i siste omgang, men det er ikke vanskelig å argumentere for at den private gjelden kan skape en ny krise. Det er vanskelig å forutsi hva som gjelder for en liten oljeøkonomi, sier han.
LES MER: Ekspert frykter norsk boligboble
«Merkelig»
Professoren mener Norge skiller seg ut fra andre land, og er litt «merkelig».
- Norge er et veldig annerledes land på grunn av oljen, sier han.
Krugman er en av verdens mest kjente samfunnsøkonomer. Han jobber ved Princeton-universitetet i USA, og har en fast spalte i The New York Times. I tillegg blogger han på avisens nettutgave under tittelen «The Conscience of a Liberal» - «Samvittigheten til en liberaler».
Hele intervjuet med Paul Krugman kan du lese i onsdagsutgaven av Dagens Næringsliv.på papir, nettbrett eller i e-avisen.
Følg Skagenfondenes nyttårskonferanse og NHOs årskonferanse på DN.no onsdag!
Her kan du forsøke deg på DNs nyttårsquiz
LES OGSÅ:
Boligprisene faller for fjerde måned på rad
- Det er ingenting som tyder på at boligprisene kollapser
Betaler heller 20.000 ekstra i måneden enn å dumpe prisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.