Rekordhøye boligpriser og rekordhøy gjeldsbelastning blant norske husholdninger er en kombinasjon som bekymrer finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.
- Vi ser en klar utvikling der det er mange som tar opp store lån, sier Baltzersen på en pressekonferanse tirsdag.
I rapporten «Finansielt utsyn 2012», som Baltzersen la frem tirsdag, påpeker Finanstilsynet at mange husholdninger nå er svært sårbare for en oppgang i rentenivået.
Sårbare for renteoppgang
«Gjelden i husholdningene og boligprisene er kommet opp på meget høye nivåer, og vokser fortsatt. Høyere gjeld har økt husholdningssektorens sårbarhet ved arbeidsledighet, redusert inntekt eller renteoppgang», skriver tilsynet i en pressemelding i forbindelse med fremleggelsen av rapporten tirsdag.
Norske husholdninger har i dag samlet sett dobbelt så høy gjeld som inntekt. Andelen med høyest gjeldsbelastning har økt de siste årene, og omfatter særlig yngre husholdninger med lavere inntekt.
Gjeldsutviklingen følger i stor grad boligprisene, og ifølge tilsynet peker prognosene mot fortsatt prisoppgang.
«En økning i kredittveksten som overstiger husholdningenes inntektsvekst trekker i retning av at gjeldsbelastningen øker ytterligere fremover. Rentebelastningen er foreløpig lav, men økonomien til gjeldsutsatte grupper er følsom for renteøkninger», skriver tilsynet i rapporten.
Mange får rentesmell
Beregninger som Statistisk sentralbyrå har gjort for Finanstilsynet, viser at selv en moderat økning i renten gir en kraftig oppgang i antallet husholdninger med høy rentebelastning.
- Vi har laget et stresscenario hvor vi ikke har tatt veldig hardt i, sier Baltzersen.
Ifølge rapporten blir det anslått det at rundt 170.000 husholdninger hadde renteutgifter som utgjorde mer enn 20 prosent av inntekten i 2011. Rundt 55.000 av disse husholdningene hadde renteutgifter som utgjorde mer enn 30 prosent av inntekten.
Ved en renteoppgang på drøyt to prosentpoeng vil antall husholdninger med renteutgifter på mer enn 20 prosent av inntekten, øke til rundt 450.000, og av disse vil rundt 180.000 husholdninger ha renteutgifter som utgjør mer enn 30 prosent av inntekten.
- Hver femte husholdning vil få en rentebelastning på mer enn 20 prosent av inntekten. Og det er før avdrag, dette er bare renteutgifter. Avdrag kommer i tillegg, minner Baltzersen om.
- Det viser med forsiktige anslag for en renteøkning, så blir det mange husholdninger som vil merke det kraftig, legger han til.
Kan gå ut over forbruket
Han er forberedt på at noen vil hevde at norske husholdninger vil klare å håndtere en høyere gjeldsbelastning, noe historien også har vist.
- Og svaret er heldigvis ja. Det er riktig. Men de som klarer seg må stramme kraftig inn på andre utgifter. Og i tillegg må vi ikke glemme at for de som ikke klarer seg er det en stor tragedie når de ikke klarer å betjene gjelden sin, sier Baltzersen.
Historien har vist at norske husholdninger i stor grad overholder gjeldsforpliktelsene sine selv når renteutgiftene blir store. Men med høyere belastning må mange stramme inn på forbruket. Det har i sin tur gitt utslag i nedgang i brutto nasjonalprodukt og igjen ført til at bankene har fått økte utlånstap som følge av at mange bedrifter har fått problemer.
«Erf#229er både i Norge og andre land har vist at ringvirkningene blir store dersom husholdningene må stramme inn forbruket betydelig. Store deler av næringslivet vil da bli rammet, arbeidsledigheten vil øke og bankene vil få økte utlånstap, særlig på lån til næringslivet», skriver tilsynet i rapporten.
- Dette er en dynamikk som vi må legge vekt på i vurderingen av stabiliteten i det finansielle systemet, understreker Baltzersen.
Unge er mest utsatte
«Gjelden har økt mest blant de yngste og i lavinntektsgruppene, som gjør disse husholdningene utsatte i økonomiske nedgangstider», skriver Finanstilsynet i pressemeldingen.
- For å bidra til å forebygge risikoen for enkeltpersoner og for det finansielle systemet, innskjerpet Finanstilsynet 1. desember 2011 retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. Bankenes etterlevelse av retningslinjene følges nøye både gjennom undersøkelser og ved stedlig tilsyn, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i meldingen.
Les også:
- Kjøper leiligheter usett
<b>- Finansministeren &laquo;tvangskollektiviserer&raquo; unge</b>
<b>- 15%-regelen undergraves </b>
- 15%-regelen er ikke hugget i stein
<b>Førkrakk-temperatur i boligmarkedet </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.